VASKOS (Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζιμούλης): «We Will Not Be Silent»

Less than 300 dpi: Σινεμά 15 δευτερολέπτων στο Instagram

Με μια έκθεση που θα παρουσιαστεί εξ ολοκλήρου στο Instagram, ξεκινάει τη σεζόν η ομάδα 3 317.

Βασισμένη στην γενική παραδοχή πως ζούμε σε μια post internet εποχή όπου κυριαρχεί η εικόνα και όπου τα social media αποτελούν το βασικό μέσο επικοινωνίας, η έκθεση «Less Than 300 dpi, Σινεμά 15 δευτερολέπτων» η οποία τρέχει στο λογαριασμό Instagram του 3 137 (@3_137_artist_run_space)  χρησιμοποιεί την  δυναμική των μέσων αυτών με στόχο να αμφισβητήσει και να επαναδιαπραγματευτεί το ρόλο και την επίδρασή τους στην σύγχρονη ζωή και καθημερινότητα.

Πρόκειται για μια μορφή παρουσίασης με την οποία η ομάδα 3 317 επεδίωκε να πειραματιστεί εδώ καιρό και που οι ραγδαίες εξελίξεις στην δημόσια υγεία, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η κυριαρχία των ψηφιακών μέσων στην επικοινωνία, την εργασία και την διασκέδαση, την κάνει ακόμα πιο επίκαιρη. Επιθυμία της ομάδας είναι να εισχωρήσει στη δημοφιλή αυτή πλατφόρμα, δημιουργώντας ένα κανόνα κινηματογραφικής αφήγησης.

Έτσι, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες κλήθηκαν να φτιάξουν κινηματογραφικά τρικάκια (Cinétracts) ειδικά κατασκευασμένα για τα σύγχρονα media. Με την χρήση της κάμερας του κινητού, καταγράφοντας την ιστορία με άμεσο τρόπο, και αναδεικνύοντας περιβάλλοντα, απρόβλεπτα και ανοίκεια, δημιουργείται μια ιστορία ενσωμάτωσης και ενορχηστρώνεται μια πειραματική χορωδία από διαφορετικές φωνές. Το αποτέλεσμα είναι μια σπονδυλωτή αφήγηση μέσα από κινούμενες εικόνες-έργα που έρχονται μαζί για να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ, μια συλλογική ταινία που εξελίσσεται σε επεισόδια. Τα έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για το format των Instagram Ιστοριών, με σύντομα και εναλλασσόμενα πλάνα με μέγιστη διάρκεια τα 15 δευτερόλεπτα, δηλαδή όση και η μέγιστη διάρκεια μιας Instagram Ιστορίας.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο project, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, είναι: Πηνελόπη Κολιοπούλου (18/9), Ahmet Ogut (21/9), Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη (23/9), Δάφνη Χαιρετάκη (25/9), Εύα Στεφανή (28/9), ATH Kids (30/9) και VASKOS (Βασίλης Νούλας – Κώστας Τζιμούλης 2/10) ενώ τον συντονισμό έχει η Ναταλία Μαυρίδου.  Το κάθε έργο θα προβάλλεται για 24 ώρες.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης