Jeff Koons “Flag” (2020) Photo Courtesy the artist and David Zwirner © Jeff Koons

Οι Αμερικανοί καλλιτέχνες «ψηφίζουν» Biden

Ξεκάθαρη θέση φαίνεται να έχει πάρει ο κόσμος της τέχνης εν όψει των Αμερικανικών Προεδρικών Εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ πλησιάζουν μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με τον πρόεδρο Donald Trump να φαίνεται να μην μπορεί να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας και των φυλετικών διακρίσεων. Αντίθετα, με ένα μοναδικό τρόπο καταφέρνει να διχάζει, με αποτέλεσμα κοινωνικές ομάδες, ή φορείς, που μέχρι τώρα δεν έπαιρναν ξεκάθαρη πολιτική θέση, τώρα να το κάνουν. Για παράδειγμα, λόγω του συνεχούς «πολέμου» του Donald Trump προς την επιστημονική κοινότητα στα θέματα της κλιματικής αλλαγής αλλά και του Covid, το επιστημονικό περιοδικό Scientific American, για πρώτη φορά στα 175 χρόνια που εκδίδεται, έλαβε ξεκάθαρη πολιτική θέση, υποστηρίζοντας τον Joe Biden. Μέσα σε αυτό το κλίμα φαίνεται πως ο κόσμος της τέχνης δεν μένει αμέτοχος και πως έχει διαλέξει στρατόπεδο.

Artist for Biden: Ο γνωστός έμπορος τέχνης David Zwirner, δεν είχε μεγάλη δυσκολία να συγκεντρώσει έργα από πάνω από 100 καλλιτέχνες τα οποία δωρίστηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για το Biden Victory Fund. Για την ακρίβεια, τα έργα που έχουν μαζευτεί θα πωληθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας platform.art/biden μέσα στο μήνα Οκτώβριο.

«Δεν είχα ξαναδεί τον κόσμο της τέχνης τόσο ενωμένο, με θέληση και πίστη για αλλαγή», δήλωσε ο Zwirner στο artnet. Οι καλλιτέχνες αλλά και οι γκαλερί ήταν πολύ χαρούμενοι με την συμμετοχή τους στο Artist for Biden, την καμπάνια υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών. Με ονόματα καλλιτεχνών όπως αυτό του Jeff Koons και της Carmen Herrera, αλλά και γκαλερί όπως την Marian Goodman Gallery είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε σημαντική ανταπόκριση και αναμένεται να υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση του κοινού.

Στην ερώτηση για το αν θα έπρεπε οι γκαλερί να είναι πολιτικοποιημένες, ο Zwirner απαντάει: «Νομίζω πως σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να είναι, γιατί οι καλλιτέχνες είναι πολιτικοποιημένοι».

Enough of Trump, poster by Gayetano Valenzuela

Enough of Trump: «Αρκετά με τον Trump», είχαν πει και κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες πριν λίγους μήνες, δημιουργώντας μια καμπάνια με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών για να πάνε στις κάλπες. Και αν ο τίτλος της καμπάνιας φαίνεται οργισμένος, αυτό είναι γιατί η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τον θυμό που προκάλεσε ο τρόπος που o Trump αντιμετώπισε τα θέματα των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας. Στην ιστοσελίδα enoughoftrump.org οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν ήθελαν να μοιραστούν τις αφίσες που δημιούργησαν με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, ειδικά στα λεγόμενα swing States, τις πολιτείες, δηλαδή, που αμφιταλαντεύονται πολιτικά.

«Οι καλλιτέχνες πάντα είχαμε έναν ενεργό ρόλο στα κοινωνικά κινήματα», δήλωσε η Carrie Mae Weems, καλλιτέχνιδα που συμμετέχει, προσθέτοντας πως στο συγκεκριμένο project βρίσκεται «μαζί με πολλούς άλλους καλλιτέχνες που αρνούνται τον Trump και όλα αυτά που πρεσβεύει. Μέχρι εδώ!» Την ίδια λογική ακολουθεί και το Plan Your Vote (planyourvote.org). Καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Sanford Biggers, Julie Mehretu και Patti Smith, δημιούργησαν εικόνες που μπορεί  όποιος θέλει να τα κατεβάσει δωρεάν και να τις τυπώσει. Σκοπός και αυτής της ιστοσελίδας είναι η παρότρυνση των Αμερικανών να ψηφίσουν.

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα πως ο κόσμος της τέχνης και η καλλιτεχνική κοινότητα έχει λάβει ξεκάθαρη θέση. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν οι πολύ ενδιαφέρουσες κινήσεις τους θα έχουν το αποτέλεσμα που περιμένουν.

Με πληροφορίες από artnet.com και Guardian

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης