Constance Hockday «Leather Daddy for Prez»

Artists-in-presidents: Ο λόγος του καλλιτέχνη!

Πενήντα καλλιτέχνες (ανάμεσά τους οι Miranda July, Mel Chin και Coco Fusco) βγάζουν…   προεδρικό διάγγελμα στο πλαίσιο του νέου πρότζεκτ της Constance Hockaday

Τι όραμα θα άρθρωνε ένας καλλιτέχνης αν είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στο κοινό μέσα από ένα προεδρικό διάγγελμα; Τι λόγο και προβληματικές θα αναδείκνυε η φαντασία στην εξουσία;

Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ αλλά και της οικονομικής ύφεσης που φέρνει η πανδημία, η Constance Hockaday προσκαλεί 50 δημιουργούς (εικαστικούς, συγγραφείς, περφόρμερ, μουσικούς κ.λπ.) να «αναλάβουν την εξουσία για το συλλογικό μας μέλλον».

Από τις 18/9 και κάθε Παρασκευή έως τις 13/11, καλλιτέχνες όπως η συγγραφέας και κινηματογραφίστρια Miranda July, η κωμικός Kristina Wong, καθιερωμένοι εικαστικοί όπως η Ann Hamilton και ο Mel Chin αλλά και νεότερες φωνές (π.χ. οι Arshia Fatima Haq, Sarita Dougherty και Xandra Ibarra) θα συναντούν το κοινό μέσω podcast και ραδιοφωνικών μεταδόσεων που θα είναι διαθέσιμα από το https://artistsinpresidents.com/

Το εγχείρημα με τον εύγλωττο τίτλο Artists-in-presidents έχει ως αφετηρία έμπνευσης τις «Συζητήσεις πλάι στο τζάκι» (The Fireside Chats), τα ραδιοφωνικά διαγγέλματα με τα οποία απευθυνόταν στους Αμερικανούς o Φραγκλίνος Ρούζβελτ κατά της διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

«Σήμερα, οι Αμερικανοί έρχονται αντιμέτωποι με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας πανδημίας, η οποία τονίζει τις υπάρχουσες ανισότητες στις κοινότητές μας», σημειώνει στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ και συνεχίζει:

«Διανύουμε μια περίοδο κρίσης και δυνατοτήτων. Δεν επιζητούμε να επαναλάβουμε τα Fireside Chats, αλλά μάλλον να αναγνωρίσουμε ότι πολλά από τα εθνικά αφηγήματα για απελευθέρωση έχουν εξαλείψει τις φωνές των γυναικών και των έγχρωμων. Ήρθε η ώρα για επανεκκίνηση».

Η ιδέα για το πρότζεκτ πάντως κρατά κιόλας από το 2015 και αρχικά ήταν στο νου της Hockaday ως μια «πλωτή κοινωνική λέσχη», η δραστηριότητα της οποίας θα ξετυλιγόταν, όπως και άλλα έργα της, εν πλω – συγκεκριμένα στο παροπλισμένο προεδρικό γιοτ του Ρούσβελτ.

Στόχος είναι, πάντως, μετά τις αμερικανικές εκλογές και βάσει των δεδομένων της υγειονομικής κρίσης, το Artists-in-presidents να εξελιχθεί σε έντυπη έκδοση, να παρουσιαστεί ως έκθεση σε γκαλερί και να ενεργοποιήσει και το αρχικό πλάνο των συναντήσεων για ζωντανές περφόρμανς και αναγνώσεις στο πάλαι ποτέ προεδρικό σκάφος στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης