Photo: Victoria & Albert Museum

To κιμονό του χθες και του αύριο σε μια έκθεση!

Η έκθεση «Kimono: Kyoto to Catwalk» στο V&A του Λονδίνου παρουσιάζει την παραδοσιακή ιαπωνική φορεσιά ως μια δυναμική και διαρκώς εξελισσόμενη εικόνα της μόδας.

Μέσα από έναν πλούτο εντυπωσιακών εκθεμάτων αποκαλύπτεται η κοινωνική σημασία ενός παραδοσιακού ενδύματος που φορούν γυναίκες, άνδρες και παιδιά υπογραμμίζοντας την κοινωνική τους θέση, τις προσωπικές ευαισθησίες αλλά και την ταυτότητα του καθενός. Τα κιμονό (για παράδειγμα) των νεαρών γκεϊσών σε νεαρή ηλικία, και ιδιαίτερα στην πόλη του Κυότο, με την πλούσια και χρωματιστή διακόσμηση στα μοτίβα του υφάσματος, είναι μια μόνο από τις όψεις της συλλογής του μουσείου και του πλούσιου υλικού που εκτίθεται και το οποίο καταγράφει την πορεία του συγκεκριμένου ρούχου από το 1660 μέχρι και τις μέρες μας.

Η έκθεση είναι ίσως η πρώτη στην Ευρώπη που εξερευνά σε βάθος την τεράστια και κοινωνική σημασία του κιμονό, διαπερνώντας την πορεία του από  τις παραδοσιακές του ρίζες (στα μέσα του 16ου  αιώνα)  έως και την πρόσφατη ανανεωμένη επανεμφάνιση του, στην ιαπωνική κουλτούρα του δρόμου.

Εδώ ανακαλύπτουμε επίσης την επιρροή του κιμονό στη δουλειά του Alexander McQueen θαυμάζοντας το περίφημο φόρεμα που σχεδίασε για να φορέσει η Björk στο εξώφυλλο του άλμπουμ της «Homogenic» αλλά και κοστούμια του ενδυματολόγου John Mollο για την ταινία Star Wars, βασισμένα στην ιαπωνική παραδοσιακή φορεσιά.

Η έκθεση «Kimono: Kyoto to Catwalk» στο Victoria and Albert Museum θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης