Η Grimes και η «Πτώση των Επαναστατημένων Αγγέλων»

Η Grimes εξηγεί πίνακα του Bruegel; Γιατί όχι;

Η δεύτερη σεζόν του Art Zoom είναι εδώ, και γνωστοί μουσικοί μιλούν για τους αγαπημένους τους πίνακες.

 

«Φαίνεται τόσο σύγχρονος. Είναι λες και μερικά από αυτά τα πλάσματα θα μπορούσαν να υπάρχουν στον Μπομπ Σφουγγαράκη». Με φράσεις σαν και αυτή και αρκετό χιούμορ, η Grimes εξηγεί στο τρίλεπτο βίντεο της σειράς Art Zoom, γιατί βρίσκει σαγηνευτικό τον πίνακα «Η Πτώση των Επαναστατημένων Αγγέλων» (1562) του Pieter Bruegel του πρεσβύτερου. Και μπορεί η εύθυμη και φαινομενικά αφελής διάθεση της Grimes στην περιγραφή ενός μεσαιωνικού πίνακα να ξενίζει κάποιους, όμως όποιος γνωρίζει τον Bruegel δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει. Ο Bruegel ακόμα και στους πιο τρομακτικούς του πίνακες (όπως την «Πτώση») έχει μια αίσθηση ελαφρότητας και χιούμορ, και είναι ίσως ένας από τους λόγους που τον καθιστά έναν συνεχώς «φρέσκο» ζωγράφο.

Τι είναι όμως το Art Zoom; Είναι μια σειρά από πολύ μικρά βίντεο (3-5 λεπτά) στα οποία γνωστοί τραγουδιστές της (ευρύτερης) ποπ αφηγούνται τους αγαπημένους τους πίνακες. Τα πρώτα πέντε ανέβηκαν πριν περίπου ένα χρόνο, και αυτά της δεύτερης σεζόν πριν από λίγες ημέρες. Σε αυτή τη δεύτερη «φουρνιά» συμμετέχουν η Grimes, η Ellie Goulding, o Mattie Healy (των The 1975), ο J. Balvin, η FKA twig και η σταρ της K-Pop, Chaeyoung. Όλα αυτά γίνονται στην πλατφόρμα της Google Arts & Culture, μέσα από την οποία κανείς μπορεί, μεταξύ πολλών άλλων, να κάνει εικονικές περιηγήσεις σε γνωστά μουσεία και να δει πίνακες σε πολύ υψηλή ανάλυση. Ο σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι άλλωστε να κάνει την τέχνη προσβάσιμη σε όλους, και αυτή είναι και η λογική που ακολουθεί το Art Zoom.

Η επιτυχία της σειράς λοιπόν βρίσκεται στο γεγονός πως σπάει το στερεότυπο του διαχωρισμού «υψηλής» και «κοινής» τέχνης. Η επιλογή τραγουδιστών δεν είναι μόνο μια προσπάθεια να φέρει ένα κοινό που δεν ασχολείται με την τέχνη, πιο κοντά στην τέχνη. Θα έλεγα πως είναι περισσότερο μια απόδειξη πως όλοι, με τον δικό τους τρόπο, ενδιαφέρονται για την τέχνη.Για παράδειγμα, είναι πολύ όμορφος ο τρόπος που ο τραγουδιστής της reggaeton J. Balvin, μιλάει για τον «20 de Julio» (1932) του Fernando Botero συνδέοντας την αίσθηση ανησυχίας στο πίνακα με την εμπειρία του να μεγαλώνει στη Medellín της Κολομβίας.

Σε ένα άλλο βίντεο, αυτό της FKA twigs για την «Έκσταση της Μαρίας Μαγδαληνής» (1611-1620) της Artemisia Gentileschi εκφράζει με ιδιαίτερο πάθος την «ωμή ενέργεια» και την «απαλότητα» της δύναμη του έργου. Εξηγεί πως όταν έγραφε τον δίσκο της «Magdalene» έψαχνε πολλούς πίνακες με αυτή το θέμα, όμως μέσα από τον συγκεκριμένο πίνακα βρήκε μια «βαθιά ερημιά, χαλαρότητα, αποδοχή και εκτόνωση».

Κάτι παρόμοιο περιγράφει και η Ellie Goulding στο δικό της βίντεο μιλώντας για το «La caduta di Iperione o Secondo viaggio in Italia» (1962), του Cy Twombly: «Στη τέχνη, όπως ακριβώς και στη μουσική, θέλεις να δεχτείς το χάος, την ενέργεια, την αίσθηση του να είσαι ζωντανός».

 

Μπορεί το Art Zoom να είναι μεταξύ άλλων, και μια προώθηση του Google Arts & Culture και των δυνατοτήτων του, όμως καταφέρνει να υπενθυμίσει πως το πάθος, το ενδιαφέρον και η κατανόηση για την τέχνη ανήκει σε όλους.

Δείτε τα βίντεο του Art Zoom στο https://artsandculture.google.com/project/art-zoom

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης