«Josep»: Ένα σκληρό μάθημα ιστορίας και ελπίδας

Ένα αριστουργηματικό animation που είδαμε στις Νύχτες Πρεμιέρας και που δικαίως έφυγε από τη διοργάνωση με δύο βραβεία.

Παρά τις γνωστές αντιξοότητες, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας κατάφερε να φέρει κοντά μας και φέτος αρκετά διαμάντια της σύγχρονης φιλμογραφίας, και ανάμεσα τους ένα εξαιρετικό animation. Το «Josep», είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Aurélien Froment, (γνωστός ως Aurel), βραβευμένου κομίστα της Le Monde, σε σενάριο Jean-Louis Milesi, το οποίο εμπλουτισμένο  με φανταστικά και μη στοιχεία ξεδιπλώνει την πραγματική ιστορία του Ισπανού καλλιτέχνη και αντιφασίστα Josep Bartoli (1910 – 1995).

Το 1939 ο ισπανικός εμφύλιος έφτασε στο τέλος του και 50.000 ηττημένοι Δημοκρατικοί αυτοεξορίζονται για να στοιβαχτούν σε γαλλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μέσα από κακουχίες, κακομεταχείριση, εξαθλίωση, ανθίζει η -φανταστική- φιλία του ευγενικού Γάλλου χωροφύλακα Serge με τον Ισπανό αντιστασιακό Josep, που ό,τι έπιανε στο χέρι του το μεταμόρφωνε σε πινέλο και μολύβι και κάθε επιφάνεια γινόταν καμβάς.

Είναι μια ιστορία που ενώ μας ταξιδεύει στην ακμή των φασιστικών καθεστώτων του παρελθόντος, οι εικόνες της μοιάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ. Αποδίδοντας ρεαλιστικά την ιστορική πραγματικότητα, παρουσιάζονται με αριστοτεχνία αντικρουόμενες ιδεολογίες τονίζοντας παράλληλα τις συνέπειες του φόβου και της απόγνωσης. Μέσα από ένα ταξίδι πίστης και επιμονής μεταφερόμαστε από έναν μουντό, σκληρό κόσμο σε ένα σύμπαν χρωμάτων και ελπίδας. Είναι ένα σκληρό μάθημα ιστορίας μέσα από μια βιογραφία που δείχνει πώς το καλλιτεχνικό πνεύμα βρίσκει πάντα τρόπους να αντιμετωπίζει τη ζοφερή πραγματικότητα. Εν ολίγοις, ένα συναρπαστικό animation που συνοψίζει ιστορία, τέχνη, φαντασία και αγάπη σε 1 ώρα και 11 λεπτά.

Το «Josep» αποτελεί το χαρακτηριστικό δείγμα ταινίας στην οποία παρακολουθώντας τη δράση να ξετυλίγεται σου δημιουργείται η ανάγκη να ταυτιστείς και να συμμετέχεις. Γιατί όντως συμμετέχεις. Συν το ότι σε παρασέρνει ένα συγκινητικό soundtrack που – συν τοις άλλοις –  ντύνει και η φωνή της Ισπανής τραγουδίστριας-τραγουδοποιού Svlvia Pérez Cruz, και αγκαλιάζει τις εικόνες άψογα.

Η ταινία, η οποία βραβεύτηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας με Βραβείο Σεναρίου για τον Jean-Louis Milesi και με το Βραβείο Κοινού Fischer για τον Aurel, θα βγει στις αίθουσες στις 8 Οκτωβρίου από τo Cinobo.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης