Φωτό: από το fb της Στέγης

Η μέρα της κρίσης

Η υπόθεση της απομόνωσης και καταδίκης του φασισμού είναι σαφώς (και) θέμα πολιτισμού

Ενώ έφτασε η μέρα που όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο κτήριο του Εφετείου της Αθήνας για την ανακοίνωση της απόφασης στην δίκη της Χρυσής Αυγής, όλοι έχουμε πλέον αντιληφθεί ότι κορυφώνεται μια ιστορία όχι μόνο πεντέμισι χρόνων (όσο η εκδίκαση της υπόθεσης) αλλά μια πορεία αρκετών δεκαετιών, όσο χρειάστηκε δηλαδή για να εκκολαφθεί αυτό το νέο-φασιστικό μόρφωμα και να ανελιχθεί από το περιθώριο που βρισκόταν μέχρι τα κοινοβουλευτικά έδρανα, μέσα από μια πορεία ρητορικής μίσους, βίας και εγκληματικών πράξεων.

Το μότο «Δεν είναι αθώοι» που έχει κατακλύσει τα προφίλ απλών ανθρώπων στο facebook δηλώνει απερίφραστα πως μια περίοδος ανοχής και φόβου ήρθε η στιγμή να τελειώσει οριστικά. Και κατά κάποιον τρόπο δίνει το στίγμα πως όλο αυτό είναι μια υπόθεση πολιτισμού και ως εκ τούτου αφορά τους πάντες.

Την ίδια στιγμή ένα επιβλητικό «Δεν είναι αθώοι» έκανε την εμφάνιση του στον Λευκό Πύργο αλλά και στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης ενώ και σε κάποια κτήρια του εξωτερικού, ανάμεσα τους και δυο στρατόπεδα συγκέντρωσης – μουσεία  στη Γερμανία, στο Νταχάου και το Ζαξενχάουζεν) αναρτήθηκαν πανό με ανάλογα  συνθήματα.

Και είναι εξίσου σημαντικό, πέρα από τις ατομικές πρωτοβουλίες ή τις οργανωμένες δράσεις, να εκφέρουν άποψη για θέματα που αφορούν άμεσα την κοινωνία, οι πολιτιστικοί φορείς, ιδιωτικοί ή δημόσιοι.  Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, χρησιμοποιώντας τον στίχο του Γιάννη Αγγελάκα «Σιγά μη φοβηθώ» και την ημερομηνία 7.10.2020  έδωσε από την περασμένη Κυριακή, μέσω της γιγάντιας προβολής στο κτήριο της Λεωφόρου Συγγρού, το μήνυμα της θέσης ενός πολιτιστικού οργανισμού ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνει τον κοινωνικό σφυγμό της χώρας. Όσο κι αν θα φάνταζε αυτονόητος ένας δημόσιος δημοκρατικός συναγερμός απέναντι στον φασισμό και σε ό,τι πρεσβεύει ή ό,τι τον τρέφει (εξ ου και ο φόβος), μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί μια συμβολική ενωτική κίνηση τόνωσης την οποία χρειάζεται η κοινωνία σε τέτοιες περιστάσεις, τόσο για την κρίσιμη σημερινή όσο και την αυριανή ημέρα. Και αν υπάρχουν τυχόν αντιρρήσεις, προφανώς –εν αναμονή της ετυμηγορίας – δεν είναι της παρούσης.

Υ/Γ: Επίσης, στο Εθνικό Θέατρο – Rex της οδού Πανεπιστημίου, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με ένα μεγάλο πανό έδωσε το δικό του “παρών” εν όψει της σημερινής κρίσιμης απόφασης.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης