Πάνος Τσαγκάρης «Child of the Light and of the Gods in temporal exile» 2020

Εκτός Αθηνών: Ελληνική ζωγραφική σε τρεις εκδοχές

Μια ατομική έκθεση και δυο αφιερώματα  σε σημαντικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Καλαμάτας.

 

Πάνος Τσαγκάρης   «Forever Now»

Ο καλλιτέχνης αποτυπώνει στον καμβά ένα αμάλγαμα φαινομενικά ετερόκλιτων συμβόλων, μύθων και παραδόσεων, που ωστόσο συγκλίνουν, ανεξάρτητα από τον τόπο και τον χρόνο δημιουργίας τους. Μας καλεί να αντιληφθούμε τον Χρόνο, όχι ως κάτι πεπερασμένο ή μελλοντικό, αλλά ως μια στιγμή, που λαμβάνει κατά αποκλειστικότητα στο παρόν, και το Σύμπαν ως γεμάτη ενέργεια μητρική αγκαλιά που ξορκίζει τον φόβο. Τα έργα που παρουσιάζονται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, όλα νέα,  είναι καρπός αναζητήσεων και υπαρξιακών προβληματισμών για τη ζωή, το θείο, τον άνθρωπο, το πεπρωμένο, γεφυρώνει το θεωρητικό κενό ανάμεσα στις σύγχρονες εικαστικές κατακτήσεις και τις καλά ριζωμένες υπερβατικές δοξασίες.

Τελλόγλειο Ίδρυμα  Τεχνών Α.Π.Θ.  Αγ. Δημητρίου 159α , Θεσσαλονίκη. Από 8 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου.

 

Γιάννης Γαϊτης «Δήλος»

 

“Γιάννης Γαϊτης – Το πλήθος και η μοναξιά” στη Λάρισα

Η έκθεση καταγράφει την πορεία του Γιάννη Γαΐτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με αντιπροσωπευτικά έργα του, που καθορίζουν την τέχνη του, χρονικά και αισθητικά: από τις πρώτες ζωγραφικές του συνθέσεις, με εμφανείς τις επιρροές από τον Pablo Picasso και την τέχνη των σουρεαλιστών έως τις αναζητήσεις του στους δρόμους της αφαίρεσης. Και από τους αφηγηματικούς του μικρόκοσμους έως τα ανώνυμα και ομοιόμορφα ανθρωπάκια του, με τα ριγέ και καρό κοστούμια, τα ανθρωπάκια με τα οποία ο ίδιος ταυτίζεται και μας ζητάει να ταυτιστούμε. Είναι τα ανθρωπάκια που καλούν τον θεατή σε επαγρύπνηση και αυτογνωσία, ελπίδα και υπέρβαση, κριτική θεώρηση και αναστοχασμό, ανθρωπιά και αντίσταση ενάντια σε όλα εκείνα που οδηγούν στην απώλεια της μοναδικότητας και στην παθητική αποδοχή των καταπιεστικών κοινωνικών και πολιτικών μηχανισμών.

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα Γ. Παπανδρέου 2. Από 10 Οκτωβρίου έως Άνοιξη 2021.

 

Γιάννης Σπυρόπουλος «Το Παλάτι της Κλυταιμνήστρας» 1958

 

«Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας»

Πολύτιμοι πίνακες κορυφαίων και διακεκριμένων ζωγράφων, από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα από τη συλλογή του Νέστορα και τα Αλίκης Τέλλογλου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα. Στον πυρήνα της συλλογής δεσπόζουν έργα της Επτανησιακής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου, σημαντικών ανανεωτών της νεοελληνικής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα, εκπροσώπων της Γενιάς του ’30, καλλιτεχνών της αφαίρεσης και του σουρεαλισμού, έως εκείνων που ακολούθησαν νεωτεριστικά ρεύματα και τάσεις της σύγχρονης τέχνης, ενώ κάποια από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι  ο «Αρχιερέας» του Νικολάου Καντούνη, το «Προφίλ Κοριτσιού» του Νικολάου Γύζη, το «Παιδάκι με την Κούκλα» του Περικλή Πανταζή, η «Αλεξάνδρεια» της Θάλειας Φλωρά-Καραβία, η «Αυτοπροσωπογραφία» του Νικολάου Λύτρα, η «Προσωπογραφία Γυναίκας» του Κωνσταντίνου Παρθένη, ο «Κώστας Σδράβος» του Φώτη Κόντογλου, το»Πορτραίτο της Τατιάνας Γκρίτση Μιλλιέξ» του Γιώργου Γουναρόπουλου, οι «Εργάτες» του Διαμαντή Διαμαντόπουλου και το  «Παλάτι της Κλυταιμνήστρας» του Γιάννη Σπυρόπουλου

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας    Αρτέμιδος 124.  Από 11 έως 25 Οκτωβρίου.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης