Towner Eastbourne Photo: Marc Atkins Media artfund (Art Fund Comms)

To Art Fund ανακοίνωσε τα Μουσεία της Χρονιάς 2020

Ο σημαντικότερος θεσμός βραβείων τέχνης της Μεγάλης Βρετανίας, άνοιξε τα χαρτιά του για το 2020 και μοίρασε 200.000 λίρες σε πέντε ιδρύματα.

Το απόγευμα της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου, μέσω μιας τηλεοπτικής εκπομπής του BBC, ο καλλιτέχνης Grayson Perry ανακοίνωσε ότι η Aberdeen Art Gallery,  το Μουσείο Gairloch, το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, η South London Gallery και το Towner Eastbourne θα μοιραστούν το φετινό βραβείο Museum of the Year, το οποίο μεταφράζεται σε χρηματικό έπαθλο 40.000 λιρών για το καθένα από αυτά.

Σύμφωνα με την Jenny Waldman, διευθύντρια του Art Fund, oι πέντε φετινές επιλογές είναι «εξαιρετικά δείγματα μουσείων που προσφέρουν έμπνευση, προβληματισμό αλλά και χαρά στην καρδιά των κοινοτήτων τους. Τα μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να βοηθήσουν να ξαναβρούμε τη συνεκτικότητα και την εμπιστοσύνη μας καθώς βγαίνουμε από την πανδημία» συμπληρώνει, «με απαραίτητη προϋπόθεση να μπορούν να ανακάμψουν από τον οικονομικό κίνδυνο που ήταν συνέπεια του lockdown της άνοιξης.  Όχι μόνο χρειαζόμαστε συνεχείς επενδύσεις από την κυβέρνηση, αλλά ενθαρρύνουμε και τον κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει τα μουσεία της περιοχής του. Τώρα είναι η στιγμή που χρειάζονται την υποστήριξή μας».

Εκτός από την Waldman  στην επιτροπή που αποφάσισε για τα βραβεία συμμετείχαν o Jago Cooper (επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου), ο καλλιτέχνης Ryan Gander, η Melanie Keen (διευθύντρια του Welcome Collection) ενώ επικεφαλής ήταν μια εμβληματική μορφή, η δημοσιογράφος Liz Forgan.

Ποια είναι όμως τα πέντε μουσεία που τιμήθηκαν φέτος; Ας τα δούμε ένα προς ένα.

Η Aberdeen Art Gallery τον περασμένο Νοέμβριο έκανε μια μεγάλη ανακαίνιση της τάξεως των 35 εκατομμυρίων λιρών και τα έργα που εκθέτει αυξήθηκαν από 370 σε 1.080.  «Υποδεχτήκαμε περισσότερους από 100.000 επισκέπτες σε 100 ημέρες και ξαφνικά, κλείσαμε ξανά», λέει η Christine Rew, διευθύντρια της γκαλερί και των μουσείων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αμπερντίν. «Έχοντας ξανανοίξει στα τέλη Αυγούστου μετά από λουκέτο πέντε μηνών, το βραβείο αυτό  είναι το “καλύτερο καλωσόρισμα” που μπορεί να φανταστεί κανείς».

 

Gairloch Museum, Photo: Marc Atkins   Media artfund (Art Fund Comms)

 

Στα απομακρυσμένα βορειοδυτικά χάιλαντς της Σκωτίας, το Μουσείο Gairloch (με δημοτική διαχείριση)  ανταμείφθηκε για την φιλόδοξη αναδημιουργία του,  αφού  μεταμόρφωσε ένα ημι-εγκαταλελειμμένο καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου σε κτίριο για τη συλλογή των έργων που έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές. Το μουσείο πραγματοποίησε την ανακαίνιση 2,4 εκατομμυρίων λιρών με τη βοήθεια 120 τοπικών χορηγιών.  Η επιμελήτρια Karen Buchanan δήλωσε ότι το χρηματικό έπαθλο θα χρησιμοποιηθεί για έναν νέο υπαίθριο χώρο και την «τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για τον επανασχεδιασμό των εκδηλώσεών και του προγράμματος αναθέσεων για ένα βιώσιμο, ψηφιακό μέλλον».

Εκθέτοντας σύγχρονη τέχνη για  97 και 129 χρόνια αντίστοιχα, το Towner Eastbourne στη νότια ακτή της Αγγλίας και το South London Gallery (SLG) αναγνωρίστηκαν ως ελεύθεροι χώροι τέχνης που προβάλλουν τη διαφορετικότητα. Σύμφωνα με τη Margot Heller, διευθύντρια του SLG, το βραβείο θα χρηματοδοτήσει μια νέα ανάθεση καλλιτεχνικού έργου και θα διασφαλίσει ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα συνεχιστούν παρά την «οικονομική ανασφάλεια που προκαλείται από την πανδημία». Ο διευθυντής του Towner Easbourne, Joe Hill, δήλωσε ότι τα κέρδη θα διοχετευθούν στην εορταστική επέτειο των 100 χρόνων του ιδρύματος το 2023. Και τα δύο μουσεία  είναι επίσης ανάμεσα στους δικαιούχους του πακέτου χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης ύψους 1,57 δισεκατομμυρίων λιρών της βρετανικής κυβέρνησης, βοηθώντας καλλιτεχνικούς οργανισμούς να επιβιώσουν από την πανδημία, με τον Towner να λαμβάνει επιχορήγηση 140.500 λιρών και τη South London Gallery 387.588 λιρών.

 

The Science Museum in London,   Photo: Marc Atkins      Media artfund (Art Fund Comms)

Με διαφορά το μεγαλύτερο από τους άλλους τέσσερις νικητές, το Εθνικό Μουσείο Επιστημών στο Λονδίνο, σχεδιάζει επίσης να δαπανήσει τα χρήματα του βραβείου  για την υποστήριξη του κοινού. Συγκεκριμένα, το μουσείο (το οποίο συνεργάστηκε με τη Samsung για την διαστημική προσομοίωση «Tim Peake’s Spacecraft Tour»  το 2017-19 και ξεκίνησε δύο νέες μόνιμες γκαλερί πέρυσι) θα προσφέρει «εκπαιδευτικές συναντήσεις σε μαθητές σχολείων της περιοχής που δεν μπορούν να επισκεφθούν το μουσείο αυτή τη στιγμή», λέει ο Ian Blatchford, διευθυντής του Science Museum Group,  «έτσι ώστε να συνεχίσουμε την επένδυση στο μέλλον πέρα ​​από τους τοίχους του μουσείου μας».

Με πληροφορίες από το The Art Newspaper

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης