Εγκαίνια της εβδομάδας: Μαγεία και κύκλοι επί (χλοο)τάπητος

Κλειστά τα μουσεία, αλλά οι εκθέσεις στις γκαλερί φαίνεται ότι είναι η μόνη έξοδος πολιτισμού μετά τα νέα μέτρα. Με προσοχή και τηρώντας αποστάσεις πάντα…

 

  Kalos&kilo  «Επί τάπητος – Υφάνσεις Δημοκρατίας»

Το θέμα που θέτει «επί τάπητος» το εικαστικό δίδυμο από τη Θεσσαλονίκη είναι η έννοια της Δημοκρατίας και ο τρόπος με τον οποίο αυτή υλοποιείται, βιώνεται, εκφυλίζεται ή απειλείται στη σύγχρονη εποχή. Η σειρά έργων “Επί Τάπητος / On the Tapis” περιλαμβάνει χαλιά από μαλλί προβάτου και θιβετιανού γιακ (καθώς και βαμβακερά υφαντά) και παραπέμπει στα αφηγηματικά χαλιά του πολέμου του Αφγανιστάν. Οι κύριες αναφορές στα υφαντά προέρχονται από τα ευχητικά ελληνικά κεντήματα, γνωστά και ως “Καλημέρες”, τα οποία τοποθετούνταν στην είσοδο του σπιτιού, ως ένα θερμό καλωσόρισμα.  Πηγή έμπνευσης υπήρξε για τους καλλιτέχνες η μελέτη παραδοσιακών διακοσμητικών μοτίβων χαλιών και υφαντών, η άντληση πληροφοριακού υλικού από το διαδίκτυο σχετικά με κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικά θέματα που σχετίζονται με την έννοια της δημοκρατίας και την έξαρση της προσφυγικής κρίσης καθώς επίσης και η έρευνα σχετικά με το έργο των Joice και Sydney Loch. Οι τελευταίοι εγκαταστάθηκαν το 1928 στον Πύργο της Ουρανούπολης και προσέφεραν ουσιαστική βοήθεια στους πρόσφυγες αναβιώνοντας την κατασκευή χειροποίητων χαλιών. Στα χειροποίητα χαλιά και υφαντά των Kalos&Klio, αρχετυπικά σύμβολα της λαογραφίας σε Ανατολή και Δύση επανεμφανίζονται μετουσιωμένα σε σύμβολα της σύγχρονης κουλτούρας, όπως είναι τα εικονίδια κοινωνικών μέσων (socialtograms) τα λογότυπα, anime ή ακόμα και χαρακτήρες ταινιών.

Kalfayan Galleries Χάρητος 11, Κολωνάκι. Από 5 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας  Δευτέρα 11.00 – 15.00, Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00, Σάββατο 11.00 – 15.00

 

Νίκος Παπαδημητρίου  «The end of the game»

Ο καλλιτέχνης επιστρέφει στην προσφιλή του θεματική ―αυτήν των «γηπέδων»― και δημιουργεί μια πολλαπλή σύνθεση εικόνων και αναφορών που εστιάζουν στην ανθρώπινη συνθήκη, παρουσιάζοντας κατασκευές υπό κλίμακα, με χρήση διαφόρων μέσων και υλικών (τμήμα ενός γηπέδου μπάσκετ, ένα μονοθέσιο της Formula 1, μέρος ενός επιτοίχιου γηπέδου ποδοσφαίρου, μια άχρηστη μπάλα του μπάσκετ, μια επιγραφή νέον, αφαιρετικές ζωγραφικές συνθέσεις και σχέδια και μικρά κεραμικά γλυπτά). «Στις συνθέσεις του Παπαδημητρίου» γράφει στον κατάλογο της έκθεσης ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης «η υψηλή ιδέα συνυπάρχει με την εξαιρετική τεχνική πραγμάτωση και απόδοσή της. Στην προέκταση των βιωμάτων, της πραγματικότητας και της ατομικής και συλλογικής μνήμης, ο κόσμος του δημιουργού αναδύεται αμφίσημος και ανοιχτός σε προσεγγίσεις, συνδέσεις και ερμηνείες. Ένας κόσμος όπου οι ιδεολογικές, οικονομικές, εθνικιστικές ή θρησκευτικές εντάσεις δημιουργούν αδιαπέραστες διαχωριστικές γραμμές, εγκλωβίζουν τον άνθρωπο, εγκαθιστούν, με τον πιο κυνικό και αμείλικτο τρόπο, το «κράτος» του φόβου και της απειλής. Ένας κόσμος σε σύγκρουση, κατακερματισμένος και μεταβατικός, ανοχύρωτος και παγιδευμένος, που έχει απολέσει τα σημεία αναφοράς και τους συνεκτικούς του δεσμούς. Ένας κόσμος όπου η βία κυριαρχεί και νομιμοποιείται, και όπου το παιχνίδι τελειώνει και ξαναρχίζει».

Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα. Από 7 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 20:00, Τετάρτη  11:00 – 18:00, Σάββατο 11:00 – 15:00.

 

 

Έργο του Κωνσταντίνου Τόλη

 «Tondo» ή «Κύκλος τα ανθρώπεια»

Η Sianti gallery προκάλεσε 18 σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες να δουλέψουν σε μία στρογγυλή επιφάνεια επιτρέποντάς τους να δώσουν έμφαση στο κέντρο της εικόνας. Δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αυτάρκειας ή έναν αποχωρισμό από τον περιβάλλοντα χώρο το αποτέλεσμα είναι μία εκπληκτική απεικόνιση των ατελείωτων δυνατοτήτων που περιέχονται σε έναν κύκλο. Ο κύκλος, το τέλειο σχήμα, ο δίσκος της πανσελήνου, που λάμπει απρόσιτος στην ξάστερη νύχτα» όπως γράφει ο επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης «είναι γεμάτος από συμβολικές αναφορές. Είναι ο κύκλος του χρόνου, η περιπέτεια του ανθρώπινου βίου, η ζωή, δηλαδή, ο έρωτας και η ολοκλήρωσή της, δηλαδή, ο θάνατος. Και βέβαια η τέχνη, αυτό το συνεχές παρακολούθημα της ανθρώπινης ύπαρξης από όταν αυτή δημιούργησε πολιτισμό. Άρα, είναι πάρα πολύ φυσικό αυτό το τέλειο όσο και μεταφυσικό – εν τέλει – σχήμα να προκαλεί τους καλλιτέχνες ώστε να το δαμάσουν, να εγκλωβίσουν μέσα σε αυτό, μέσα στην ιδανική του φόρμα, εικόνες, νοήματα, ιδέες, πάθη της μορφής αλλά και αγωνίες της ψυχής».  Συμμετέχουν οι ζωγράφοι : Χρ. Αντωναρόπουλος  Γ. Βαλυράκης , Ν. Κοντοβράκης, Θ. Λάλας, Λ. Μπελιβανάκη Β. Παπαδημητρίου, Χρ. Παπαϊωάννου, Π. Σάμιος , Π. Σιάγκρης , Σ. Σόρογκας,  Κ. Τόλης Γ., Φωκάς , Δ. Χανιώτη, Απ. Χαντζαράς και οι γλύπτες Κ. Βαρώτσος , Στ. Γαβαλάς Στέλιος, Χρ. Σαραντοπούλου.

Εικαστικός Κύκλος Sianti  Β. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα. Από 6 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. Ώρες Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10:00 – 20:00, Τετάρτη 10:00 – 15:00, Σάββατο 10:00 – 16:00

 

Η Αλεξάνδρα στη Χώρα των Θαυμάτων, Πράξη ΙΙ

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας εικαστικής τριλογίας, που με αφετηρία το βιβλίο «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» του Lewis Carroll, μας μυούν στην  μαγική διάσταση της τέχνης. Μέσα από το έργο 22 καλλιτεχνών που απέχουν εκφραστικά μεταξύ τους, η έκθεση, σε επιμέλεια Αλεξάνδρας Κολλάρου, εξετάζει τους συσχετισμούς και τα όρια ανάμεσα στις διαφορετικές μορφές τέχνης, καθώς και τη δύναμη του πλαισίου να υπαγορεύει τη σχέση του θεατή με τις εικόνες. Φιγούρες, σύμβολα και γράμματα, χρώμα, κλίμακα, φόρμες και υλικά δημιουργούν μαζί άχρονους, μαγικούς τόπους όπου ποικίλες έννοιες και προθέσεις συνυπάρχουν αρμονικά. Νατουραλιστικές νεκρές φύσεις συνδιαλέγονται με street art πορτραίτα και κινητικά έργα, φυσικού μεγέθους γλυπτά ζώα, κεντητά ταμπλό και τυπογραφικές εγκαταστάσεις. Εκτός από τον φυσικό χώρο, η έκθεση είναι διαθέσιμη σε 2 ψηφιακές εκδοχές: μια διαδραστική εικονική γκαλερί όπου ο επισκέπτης μπορεί να πλοηγηθεί στον χώρο τρισδιάστατα, και ένα microsite στη διεύθυνση http://www.artaz.gr/alexandra-in-wonderland-ii/.

The Project Gallery Νορμανού 3, Μοναστηράκι. Από 6 έως 29 Νοεμβρίου. ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή: 13:00 – 21:00, Σάββατο και Κυριακή: 12:00 – 20:00

 

 

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης