Οργή και χλευασμός για τη γυμνή φεμινίστρια του 18ου αιώνα

Το άγαλμα της Mary Wollstonecraft ξεσηκώνει αντιδράσεις για τον τρόπο που απεικονίζεται ένα πρόσωπο που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πέρα από διάφορα άλλα σοβαρά που μας ταλανίζουν φέτος, θα προσθέταμε πως το 2020 δεν είναι η χρονιά των αγαλμάτων. Οι αποκαθηλώσεις, οι απομακρύνσεις από μουσεία και τα γκρεμίσματα από τα βάθρα κάλυψαν αρκετό χώρο και χρόνο ειδήσεων τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρο τον κόσμο και το πράγμα όπως φαίνεται έχει και συνέχεια.

Φωτιά έχουν πάρει τα social media (και όχι μόνο) τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την αποκάλυψη του γλυπτού που τιμά την Αγγλίδα συγγραφέα και φιλόσοφο, υπέρμαχο των γυναικείων δικαιωμάτων, Mary Wollstonecraft (1759 – 1797).  Το έργο (της γλύπτριας και ζωγράφου Maggi Hambling), το οποίο τοποθετήθηκε στο Newington Green του βόρειου Λονδίνου, όπου κατοικούσε η Wollstonecraft, απεικονίζει μια ασημένια γυμνή γυναίκα η οποία αναδύεται μέσα από μια κάπως ακαθόριστη στροβιλιζόμενη μάζα.

«Έχω δει πολλά αγάλματα αντρών συγγραφέων, ακτιβιστών, και φιλοσόφων και δεν θυμάμαι κανένα από αυτά να είναι γυμνό» έγραψε η συγγραφέας Malorie Blackman. Μια κάποια απάντηση ήρθε άμεσα από τη δημοσιογράφο Caitlin Moran: «Όχι, δεν θυμώνω με αυτό. Είμαι σίγουρη πως όπου να ‘ναι οι δρόμοι θα γεμίσουν με αγάλματα που θα απεικονίζουν τους λαμπρούς όρχεις του Τζον Λοκ, το περήφανο πέος του Νέλσον Μαντέλα και τα αξιολάτρευτα οπίσθια του Καρτέσιου».

H Rhiannon Lucy Cosslett γράφει μεταξύ άλλων στον Guardian σε ένα άρθρο της με τίτλο «Γιατί μισώ το άγαλμα της Mary Wollstonecraft: Θα τιμούνταν έναν άντρας με το πέος έξω;»: «Το έργο της Maggi Hambling, συνάντησε μια σχεδόν άμεση αντίδραση  ανθρώπων – συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου – που εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για αυτή την ασημένια γυμνή γυναικεία φιγούρα, η οποία αντανακλά τον τρόπο που το γυναικείο σώμα έχει από καιρό έχει αντικειμενοποιηθεί και εξιδανικευτεί από άντρες καλλιτέχνες και ελάχιστα έχει να δηλώσει για την καινοτόμο σκέψη και το πρωτοποριακό έργο της γυναίκας που χαιρετίστηκε ως “μητέρα του φεμινισμού”».

Για την ιστορία, αναφέρουμε πως για την δημιουργία του μνημείου χρειάστηκαν δέκα χρόνια και μια μεγάλη καμπάνια (Mary for Green)  μέσω της οποίας συγκεντρώθηκαν 143.000 λίρες.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης