Andy Warhol, πρώιμος και ερωτικός

Μια έκδοση με σχέδια της δεκαετίας του ’50 που ξεχειλίζουν από πάθος και σεξουαλικότητα.

Πριν ο Andy Warhol γίνει… Andy Warhol, δηλαδή τη δεκαετία του ’50, ήταν ένας εξαιρετικός εικονογράφος που ονειρευόταν να γίνει μέλος της καλλιτεχνικής  ελίτ της Νέας Υόρκης.  Εκείνη τη περίοδο, ανάμεσα στα άλλα, έφτιαχνε σχέδια (κυρίως με μελάνι σε χαρτί) που ξεχείλιζαν από σεξουαλικότητα και πάθος καθώς απεικόνιζαν νεαρούς άντρες συνήθως γυμνούς σε ερωτικές ή χαλαρωτικές πόζες, σχέδια τα οποία εξέθεσε κάποια στιγμή (το 1956 για την ακρίβεια) στην γκαλερί Bodley στο Upper East Side της Νέας Υόρκης. Θεώρησε πως αυτά τα ελκυστικά και γεμάτα αυτοπεποίθηση έργα, στα οποία διαφαίνεται η επικέντρωση στην ανέμελη αποτύπωση της στιγμής που αργότερα θα γίνει η υπογραφή του μέσα από τις Polaroid και τις ταινίες του,  θα ήταν το διαβατήριο του για την είσοδο στη σκηνή της πόλης, υποτιμώντας κάπου την διάχυτη ομοφοβία της εποχής.  Aν και ήθελε πάντα να κάνει μια έκδοση με αυτό το υλικό, αυτό γίνεται τελικά πραγματικότητα 65 χρόνια αργότερα – και 33 από τον θάνατο του.

Η έκδοση «Andy Warhol. Love, Sex & Desire: Drawings 1950-1962» μόλις κυκλοφόρησε από την Taschen και στις 392 σελίδες της περιέχονται τα 300 περίπου πιο χαρακτηριστικά από αυτά τα σχέδια, τα οποία επιλέχθηκαν από το Andy Warhol Foundation for the Visual Arts σε επιμέλεια και εισαγωγή του Michael Dayton Hermann. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης κείμενα των τεχνοκριτικών Blake Gopnik (ο οποίος έχει γράψει και τη βιογραφία του Warhol)  και Drew Zeiba. Ακόμη, ως ταιριαστή πινελιά με το ύφος των έργων, περιέχονται ποιήματα των James Baldwin, Thom Gunn, Harold Norse, Essex Hemphill και Allen Ginsberg.

Στο τεύχος των Νέων της Τέχνης Νοεμβρίου που κυκλοφορεί και στο φάκελο για την Αμερική το οποίο περιέχει, ο Andy Warhol έχει ιδιαίτερη θέση. Δείτε το εδώ

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης