Τα Νέα της Τέχνης είναι εδώ!

Το τεύχος 252 των Νέων της Τέχνης (Νοέμβριος 2020 – Ιανουάριος 2021) βρίσκεται στα περίπτερα σε όλη τη χώρα και ανάμεσα στην πλούσια ύλη του ξεχωρίζει το αφιέρωμα στη σύγχρονη αμερικανική τέχνη, μαζί με δυο σημαντικές συνεντεύξεις της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα και του Χάρη Δαυίδ, με αφορμή το νέο πρόσωπο της Εθνικής Πινακοθήκης και της έκθεσης Ubuntu στο ΕΜΣΤ.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε πιο κάτω, στο editorial της εκδότριας των Νέων της Τέχνης, Όλινκας Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη, και μην ξεχνάτε ότι αν θέλετε να έρχονται τα Νέα της Τέχνης στο σπίτι σας και να έχετε πρόσβαση στο αποκλειστικό υλικό του site αλλά και συμμετοχή σε δράσεις ειδικά για τους συνδρομητές, μπορείτε να κάνετε συνδρομή εδώ ή να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο 210 3809 565 και με email στο info@theartnewspaper.gr .

 

Ποιο το όραμα για το μέλλον;

Το σημείωμα αυτό γράφεται εν μέσω ενός δεύτερου lockdown, ενώ γκαλερί και συλλέκτες έχουν ήδη μοιραστεί τις επιπτώσεις που άφησε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς στην αγορά, σύμφωνα με την έγκυρη έρευνα των Art Basel και UBS. Στη χώρα μας, βέβαια, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς η μικρή τοπική αγορά της τέχνης κλυδωνίζεται. Τα Νέα της Τέχνης είναι στο πλευρό αιθουσών τέχνης και καλλιτεχνών, στηρίζοντας την εικαστική κοινότητα και δημοσιεύοντας πρωτότυπο υλικό.

Πιστεύουμε στο σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα των κλάδων πολιτισμού και δημιουργικότητας και σε αυτό το τεύχος ξαναδιαβάζουμε την Πορτοκαλί Οικονομία. Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε σχετικά παρουσιάζει η σύμβουλος για τη στρατηγική του πολιτισμού Έλενα Μαυρομιχάλη.

Ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία, η κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα μας μιλά για την Εθνική Πινακοθήκη της νέας εποχής που θα ανοίξει το 2021 αποτελώντας σημείο αναφοράς για την Αθήνα και για τη μελέτη της ελληνικής τέχνης.

Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον και τις αμερικανικές εκλογές που οδήγησαν στη νίκη των Δημοκρατικών. Έχοντας ταχθεί σθεναρά υπέρ της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, Τα Νέα της Τέχνης βλέπουν με αισιοδοξία και ελπίδα την εκλογή του Τζο Μπάιντεν και της πρώτης γυναίκας, μαύρης αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις. Ωστόσο, αναρωτιόμαστε εάν η αλλαγή στη φιλοσοφία διακυβέρνησης θα ξαναδώσει λάμψη στον αμερικανικό τρόπο ζωής. Μέσα από το αφιέρωμά μας στη σύγχρονη αμερικανική τέχνη, εστιάζουμε σε εμβληματικούς καλλιτέχνες που δεν διστάζουν να δουν πίσω από το «αμερικανικό όνειρο». Ενώ η εποχή καλεί για μετάβαση από το εγώ στο εμείς και επιτάσσει συλλογικότητα, είμαστε σκεπτικοί για το πώς οι αξίες αυτές θα ενσωματωθούν στη διχασμένη αμερικανική κοινωνία. Τι θα φέρει η αλλαγή εξουσίας στον πολιτισμό; Θα υπάρξει τόνωση των μουσείων; Ίσως η πιο κατάλληλη έκθεση για να αφουγκραστεί κάποιος τους προβληματισμούς της νέας εποχής, γύρω από τη μετανάστευση, τα στερεότυπα, το ρατσισμό, τον αυτοπροσδιορισμό, την οικολογική καταστροφή είναι η Ubuntu στο ΕΜΣΤ, με έργα της συλλογής του Χάρη Δαυίδ, από τον οποίο εξασφαλίσαμε αποκλειστική συνέντευξη. Κάθε μετάβαση σε οτιδήποτε νέο ενέχει το στοιχείο του κινδύνου και της αβεβαιότητας, οπότε ας διατηρήσουμε την πίστη και αισιοδοξία μας στη δύναμη της τέχνης ως καταλύτη κοινωνικών αλλαγών.

Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης