Education Project © Tate Modern Bookshop

Tηλεκπαίδευση ή lockdown της εκπαίδευσης;

Καθώς το lockdown συνεχίζεται και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, λάβαμε την επιστολή μιας φοιτήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, την οποία δημοσιεύουμε χωρίς καμία περικοπή, θεωρώντας ότι αποτελεί ικανή αφορμή για να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για την τηλεκπαίδευση. 

Προς:

Πρυτανικές Αρχές Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

κ.κ. Νικόλαο Τρανό, Γεώργιο Χαρβαλιά, Φωτεινή Ζήκα, Βασίλειο Βλασταρά, Σύγκλητο Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Κοινοποίηση:

Γραμματεία Συγκλήτου & Πρυτανικού Συμβουλίου

 

Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών είναι μία βιωματική σχολή. Προσερχόμαστε ως φοιτητές όχι για ν’ αποστηθίσουμε πληροφορίες και γνώσεις.

Προσερχόμαστε στα εργαστήρια, το πιο ζωτικό κομμάτι της σχολής, για να μετέχουμε στην καλλιτεχνική εμπειρία. Η Τέχνη δεν σπουδάζεται, πόσο μάλλον από απόσταση. Η Τέχνη βιώνεται. Γιεννιέται κι αναπνέει στα εργαστήρια της σχολής. Τόσο το Εικαστικό όσο και το Θεωρητικό τμήμα χωρίς ανοιχτά εργαστήρια ακυρώνονται.

Ας μην επιτρέψουμε η εκπαίδευση του Πανεπιστημίου να γίνει διαδικτυακό σεμινάριο. Το Πανεπιστήμιο για να υπάρξει ως εκπαιδευτική οντότητα πρέπει να παραμένει ανοικτό. Από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους αποδείξαμε έμπρακτα, οι φοιτητές και οι καθηγητές της ΑΣΚΤ, ότι όλα τα εργαστήρια, κύρια κι επιλογής, μπορούν να λειτουργήσουν τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός της ΑΣΚΤ, εξασφαλίζει την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων μας χωρίς καμία έκπτωση στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Τα εργαστήρια της ΑΣΚΤ πληρούν απόλυτα τις προϋποθέσεις ασφαλούς φοίτησης.

Ο πολιτισμός και οι καλλιτέχνες έχουν πληγεί περισσότερο από τον καθένα σε αυτές τις συνθήκες. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε καλλιτεχνικά αν δεν λειτουργεί η σχολή κι αυτό έγινε αντιληπτό το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος που χάθηκε γιατί «τηλελειτουργήσαμε». Δεν είναι τα σπίτια μας εργαστήρια. Τα εργαστήρια είναι στη σχολή. Μόνο εκεί μπορούμε να δημιουργήσουμε. Χωρίς Τέχνη ο πολιτισμός δεν υπάρχει. Χωρίς Τέχνη ο άνθρωπος δεν υπάρχει.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της εσωτερικής διαχείρισης της σχολής η μόνη υλική παροχή που διατίθεται στους φοιτητές είναι ο χώρος του εργαστηρίου, τόσο ως φυσικός χώρος αλλά και ως χώρος πνευματικής συνύπαρξης και ζύμωσης των φοιτητών. Η απομάκρυνση των φοιτητών από τον μόναδικό χώρο που διαθέτουν ώστε να δημιουργήσουν, να εργαστούν και να πειραματιστούν γύρω από το έργο τους και τα υλικά, το εργαστήριο δηλαδή, καταλήγει να γίνεται μια πράξη καθαρά ταξικού διαχωρισμού εφ’όσον δεν είναι όλοι σε θέση να διαθέτουν προσωπικό εργαστήριο. Αλλοιώνεται έτσι η δομική λειτουργία του ιδρύματος αφού αποκλίνει από την φύση του αντικειμένου που διδάσκει. Καταργείται πλήρως και ως δημόσιος χώρος και ως δημόσιο πανεπιστήμιο. Με την τήρηση των υγειονομικών οδηγιών και διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών ανά εργαστήριο, όπως και εφαρμόστηκε τις προηγούμενες ημέρες, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών μπορεί και θα λειτουργήσει με σεβασμό προς ΟΛΟΥΣ.

Καλούμε καθηγητές και προσωπικό να αφουγκραστούν την ανάγκη και το αίτημα μας.

Ως φοιτητές καλλιτέχνες αλλά κυρίως ως άνθρωποι οφείλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε. Ως καθηγητές οφείλετε να αρθείτε στο ύψος της Τέχνης.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Φοιτήτριες – Φοιτητές ΑΣΚΤ

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης