Lawrence Weiner, FOLDED WAVES VAGUES PLIEÉS, Galerie Marian Goodman, Paris, 2018 © Rebecca Fanuele Courtesy of the artist and Marian Goodman Gallery, New York, Paris, London

Η Marian Goodman εγκαταλείπει το Λονδίνο

Ενόψει έλλειψης σοβαρού σχεδιασμού και συμφωνίας για τους όρους με τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γκαλερί καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά της Βρετανίας ή θα επικεντρωθούν σε άλλες αγορές.

Απομένουν λιγότερες από 10 μέρες για να βρεθεί μια συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit.  Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο δε διαφαίνεται συμβιβαστική λύση, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και διεξάγονται πλέον απευθείας μεταξύ του πρωθυπουργού της Βρετανίας Boris Johnson και προέδρου της Κομισιόν της Ursula vor der Leyen. Το ουσιαστικό ζήτημα παραμένει τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις χωρίς ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα μετάβασης και πόσο αυτές θα επηρεαστούν. 

Οι γκαλερί, που είναι επίσης επιχειρήσεις, βρίσκονται σε αβεβαιότητα που την έχει περαιτέρω επιτείνει η κατάσταση της πανδημίας. Οι μεγαλύτερες, που έχουν παραρτήματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, μοιάζει να έχουν δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας. Παραδείγματος χάρη, η White Cube, η εμβληματική βρετανική γκαλερί που ανέδειξε πολλούς από τους σημαντικότερους Βρετανούς καλλιτέχνες τη δεκαετία του 90, έχει παράρτημα στο Hong Kong, ενώ διατηρεί γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Ο David Zwirner επίσης διατηρεί γκαλερί σε Νέα Υόρκη και Hong Kong,  ενώ την περασμένη χρονιά άνοιξε νέα γκαλερί το Παρίσι ελαττώνοντας τη δραστηριότητα του στην βρετανική πρωτεύουσα. Όμως, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τα αυστηρά μέτρα που πάρθηκαν και οδήγησαν σε προσωρινό κλείσιμο αιθουσών και μετατόπιση των art fairs στον ψηφιακό χώρο αναμένουμε να δούμε αν θα συνεχίσει ακμαίος να συναλλάσσεται από την Grafton Street, ειδικά εφόσον οι συλλέκτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τα ταξίδια, ειδικά προς την βρετανική πρωτεύουσα που χτυπήθηκε αλύπητα από τον ιό.

H Marian Goodman ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κλείνει την εντυπωσιακή γκαλερί της στη Golden Square του Soho. Μια από τις πιο σημαντικές γκαλερί παγκοσμίως, η Marian Goodman αντιπροσωπεύει τον ακριβοθώρητο Gerhard Richter, το καλλιτέχνη – γκανιάν όλων των δημοπρασιών. Συνεπώς, η απόφασή της να κλείσει την γκαλερί του Λονδίνου δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως πλήγμα για την βρετανική αγορά και τα μουσεία.

Σε αυτό το κλίμα της ανησυχίας που έχει επιφέρει το νεφελώδες κλίμα γύρω από τους όρους του Brexit και που κάνει μεγάλους παίκτες όπως τη Goodman να συρρικνώνουν τις δραστηριότητές τους ή να στρέφονται αλλού, η Pace βρίσκει την ευκαιρία να επεκταθεί και να τονώσει τις σχέσεις με τα τοπικά μουσεία και τους επιμελητές που μέχρι τώρα την προσπερνούσαν. Ετσι, ανοίγει ακόμη μια γκαλερί στη βρετανική πρωτεύουσα, αυτή τη φορά στη Hanover Square, στο χώρο που βρισκόταν η γκαλερί Blain Southern, η οποία έκλεισε στις αρχές του χρόνου εν μέσω αντιπαραθέσεων και χρεών. Το νέο χώρο θα ανακαινίσει η ομάδα του Βρετανού αρχιτέκτονα Jamie Fobert και πέρα από τον ισόγειο εκθεσιακό χώρο, θα διαμορφώσει και το υπόγειο με τέτοιο τρόπο  ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει το πιο πειραματικό πρόγραμμα της γκαλερί. Θα φανεί αν το στοίχημα της Pace θα αποφέρει καρπούς και αν το Λονδίνο θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής σκηνής .

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης