El Anatsui, In the World But Do not Know the World (2019). Installation shot of the current exhibition at Haus der Kunst, which was co-organized by Okwui Enwezor. Photo: Maximilian Geuter

H Marian Goodman δίνει υποτροφίες στη μνήμη του Okwui Enwezor

Ο Okwui Enwezor υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς επιμελητές τέχνης που αμφισβήτησε και υπονόμευσε το δυτικό κανόνα της ιστορίας της τέχνης, παρουσιάζοντας στις εκθέσεις του καλλιτέχνες της Αφρικανικής διασποράς, αλλά και καλλιτέχνες που ήταν στις παρυφές του συστήματος.

Ο πρωτοπόρος επιμελητής πέθανε από καρκίνο στα 55 του αλλά η πνευματική του κληρονομιά έχει αφήσει έντονο αποτύπωμα στην τέχνη και τη μουσειολογία και πολλοί από τους νέους επιμελητές που σήμερα καταπιάνονται με ζητήματα ισότητας και φυλής στις εκθέσεις τους δεν θα μπορούσαν σήμερα να έχουν βήμα αν δεν είχε προυπαρξει ο Okwui Enwezor.

Ο γνωστός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης Steve McQueen τη δουλειά του οποίου αντιπροσωπεύει η Marian Goodman είχε την ιδέα της υποτροφίας στη μνήμη του γνωστού επιμελητή. Μιλώντας για τον Εnwezor, ο McQueen αναφέρει ότι ο Ekweror σκεφτόταν πάντα το μέλλον, σκέφτονταν πάντα μπροστά ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο υγιές περιβάλλον για όλους, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που καθένας βρίσκει στη διαδρομή.

Αυτή η πρωτοβουλία, μια σύμπραξη ανάμεσα στη Marian Goodman Gallery και το Independent Curators International (ICI), θα διαρκέσει 3 χρόνια. Οι πρώτες δύο επιμελητικές υποτροφίες θα ανακοινωθούν την άνοιξη, ενώ η χρηματοδότηση θα βοηθήσει το ICΙ να συνεχίσει το εντατικό επιμελητικό του πρὀγραμμα στην Αφρική έως το 2023.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης