David Goldblatt, Saturday morning at the corner of Commissioner and Trichardts Streets, 1979-1980 Source: Pace Gallery

Okwui Enwezor: o επιμελητής που έδειξε το δρόμο

Προάγγελος του Black Lives Matter, o Okwui Enwezor ήταν από τους πιο επιδραστικούς επιμελητές σύγχρονης τέχνης. Τον θυμόμαστε 2 χρόνια μετά το θάνατό του.

Στις 15 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 2 χρὀνια από το θάνατο του Okwui Enwezor. Πέθανε σε ηλικία 55 χρονών από καρκίνο. Ο Εnwezor ήταν από τους επιμελητές που υπονόμευσαν το δυτικό κανόνα της τέχνης, φέρνοντας στο προσκήνιο καλλιτέχνες με της αφρικανικής διασποράς και δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο πολυπολιτισμικότητας στην επιμέλεια, προσέγγιση και ερμηνεία της τέχνης.

Οι φιλόδοξες εκθέσεις του σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική ήταν πάντα άρτια τεκμηριωμένες, όχι ιστορικά αλλά με επιχειρήματα πολιτικά, κοινωνικά και ουσιαστικά, που έφερναν τη σύγχρονη τέχνη σε διάλογο με την παγκόσμια ιστορία και την κληρονομιά των λαών.

Το 2002 επιμελήθηκε τη documenta που άνοιξε το δρόμο για πολλές δομικές αλλαγές στον τρόπο που τα μουσεία αντιλαμβάνονται την ιστορία τους και την παρουσίαση της τέχνης καθώς και σε σχέση με την ίδια την επιμελητική πράξη. Αν και το όνομά του έχει συνδεθεί κυρίως με μεγάλες ομαδικές εκθέσεις όπως η Biennale της Βενετίας το 2015 ή η documenta του 2002, ο Enwezor επιμελήθηκε ατομικές εκθέσεις του Matthew Barney και του David Goldblatt.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης