Maneken pis

O μικρός ήρωας των Βρυξελλών φοράει την ελληνική φορεσιά

Ένας από τους πιο πρωτότυπους εορτασμούς των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης γίνεται στις Βρυξέλλες φέτος με πρωταγωνιστή το αγόρι που ουρεί.

To Manneken Pis είναι το πασίγνωστο μπρούτζινο γλυπτό του Jerome Dusquenoy l’Ancien που απεικονίζει ένα μικρό αγόρι να ουρεί. Το άγαλμα θεωρεἰται σήμα-κατατεθέν της πόλης των Βρυξελλών και βρίσκεται σε περίοπτη θέση, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία Grand Place. Παραμένει άγνωστο πως παραγγέλθηκε στον καλλιτέχνη το παράξενο αυτό συντριβάνι το 1618, θεωρείται όμως η μασκότ των Βρυξελλών, καθώς αντανακλά το ανεξάρτητο πνεύμα των Βέλγων και το ιδιαίτερο χιούμορ τους.

Την 25η Μαρτίου στις 11 το πρωί το μπρούτζινο αγόρι θα ντυθεί τσολιάς για να τιμηθεί η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η τελετή θα γίνει με την παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Βέλγιο, Διονύσιου Καλαμβρέζου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ντύνουν το μικρό αγόρι, αλλά είναι σίγουρα η πρώτη που γιορτάζεται εθνική μας επέτειος με τόση πρωτοτυπία και χιούμορ. Συγχαίρουμε την πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο και ελπίζουμε κάποια στιγμή να δούμε και τον TinTin ντυμένο με ελληνική στολή.

 

 

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης