Οι γκαλερί είναι χώροι πολιτισμού ή καταστήματα;

Αναρωτιόμαστε που κατατάσσει το Υπουργείο Πολιτισμού τις γκαλερί ώστε να συμπεράνουμε πότε θα τους επιτραπεί να ανοίξουν και πάλι στο κοινό.

 

Στη Βρετανία όλα τα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά στις 12 Απριλίου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι γκαλερί. Στη χώρα μας, η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου αυτή τη βδομάδα μετά τη σύμφωνη γνώμη των επιδημιολόγων, όμως οι γκαλερί παραμένουν κλειστές. Προφανώς το Υπουργείο Πολιτισμού δεν τις θεωρεί καταστήματα λιανικής όπως τις αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Οικονομικών, που ως τέτοιες τις φορολογεί.

Δια της ατόπου απαγωγής συμπεραίνουμε ότι τις εξισώνει με άλλους χώρους πολιτισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως ιδρύματα και μουσεία, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά και να λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις από το ΥΠΠΟ) Σε αυτή την περίπτωση, όμως  θα πρέπει και οι γκαλερί να έχουν πρόσβαση σε κρατικές επιχορηγήσεις και σε προγράμματα στήριξης πολιτισμού.

Αυτή η συνεχής παρανόηση του ρόλου των γκαλερί εξηγεί τους λιγοστούς επισκέπτες και την αδυναμία των αιθουσών να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Μήπως με αφορμή την πανδημία, πρέπει το ΥΠΠΟ να ξεκαθαρίσει πὠς αντιλαμβάνεται τις αίθουσες τέχνης;

 

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης