«Grief and Grievance: Art and Mourning in America», Exhibition View: The New Museum, New York. Photo: Dario Lasagni

«Grief and Grievance: Art and Mourning in America»: Κοινωνία, πολιτική και τέχνη σε αναβρασμό!

Ενώ η δίκη για τη δολοφονία του George Floyd είναι σε εξέλιξη, η έκθεση του New Museum της Νέας Υόρκης «Θλίψη και Παράπονο: Τέχνη και Πένθος στην Αμερική», η οποία συγκεντρώνει 37 σημαντικούς  μαύρους καλλιτέχνες, λειτουργεί ως μια σπαρακτική  αντανάκλαση της αμερικανικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Πριν ακόμα την έκρηξη του Black Lives Matter, ο Okwui Enwezor είδε το σημαντικό πρόβλημα της φυλετικής δικαιοσύνη στην Αμερική να διογκώνεται και άρχισε να σχεδιάζει μια έκθεση που θα οριοθετούσε το σημείο συνάντησης του μαύρου πένθους με τον λευκό εθνικισμό. Ένα δε από τα στοιχήματα του εγχειρήματος ήταν η έναρξη της έκθεσης να συμπέσει με τις  προεδρικές εκλογές, ούτως ώστε να λειτουργήσει ως απάντηση στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Από τη μια ο πρόωρος θάνατος του διάσημου επιμελητή, τον Μάρτιο του 2019, από την άλλη η πανδημία του Covid, ανέβαλαν τα εγκαίνια για τα μέσα Φεβρουαρίου του 2021, με την επιμελητική ομάδα που συγκροτήθηκε να προσπαθεί μέσα από τις λίστες, τις σημειώσεις και τις δηλώσεις του Enwezor να υλοποιήσει όσο το δυνατόν πιστότερα το όραμα του.

Στην έκθεση, η οποία απλώνεται σε τρείς ορόφους του μουσείου, 37 καλλιτέχνες, μέσα από ποικίλες μορφές – ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, video-art, περφόρμανς, εγκαταστάσεις – επεξεργάζονται έννοιες όπως η απώλεια ή το πένθος ως αντιδιαστολή με την διαρκώς αυξανόμενη ρατσιστική βία που βιώνουν οι κοινότητες των μαύρων στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά μιλούν για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αμερικής.

Ιδιαίτερη θέση έχουν τρία ιστορικά έργα αναφοράς, όπως το «Birmigham» (1964) του Jack Whitten, το «Freedom Now, Number 1» (1963-64) του Daniel LaRue Johnson και το «Procession» του Jean-Michel Basquiat, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα σε έργα νεότερων καλλιτεχνών όπως μια εγκατάσταση – θερμοκήπιο (και όχι μόνο) του Rashid Johnson ή μια τοιχογραφία μεγάλων διαστάσεων του Adam Pendleton που δεσπόζει στο λόμπι του μουσείου αλλά και έργα των Okwui Okpokwasili και Tyshawn Sorey. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου.

 

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης