Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αρχιτέκτονας: Renzo Piano (courtesy of SNFCC)

Μοnday Report

Στα νέα της εβδομάδας, η χρηματοδότηση νέου χώρου με την υπογραφή του Renzo Piano για τη στέγαση των Δεσμωτών του Φαλήρου και η πρώτη ελληνική πλατφόρμα αγοράς έργων τέχνης με κρυπτονόμισμα.

 

Οι Δεσμώτες του Φαλήρου

Χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Eλληνικό Δημόσιο ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθεί η μελέτη και η κατασκευή του νέου εκθεσιακού χώρου για τους Δεσμώτες του Φαλήρου.

Η μελέτη που είχε εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2020, αφορά σε δύο κτίρια για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία θα φέρουν την υπογραφή του αρχιτέκτονα Renzo Piano. Ο νέος χώρος που θα δημιουργηθεί περιλαμβάνει ένα χώρο πληροφόρησης του κοινού για τα ευρήματα και έναν δεύτερο για την επίσκεψη στους Δεσμώτες στο σημείο ταφής τους, εμβαδού 1.000 τ.μ.

Το εύρημα των Δεσμωτών αφορά στην ομαδική ταφή 78 ανθρώπινων σκελετών που εντοπίστηκαν το 2016 στην περιοχή της Εσπλανάδας του ΚΠΙΣΝ.

 

Τα NFTs έρχονται από τη Θεσσαλονίκη

Επηρεασμένοι από την επανάσταση που έχει επιφέρει η τεχνολογία των NFTs στον χώρο της τέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο, μια ομάδα νέων από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησε την πρώτη πλατφόρμα αγοραπωλησίας ψηφιακής τέχνης με κρυπτονόμισμα στην Ελλάδα.

Ο Στέφανος Ζαφειρίου, ο Αναστάσιος Δημήτριος Σαραμάντος και ο Παναγιώτης Αρχοντής δημιούργησαν το inter-planetary cosmos (IPC) ( https://ipcosmos.io ), το πρώτο ελληνικό εγχείρημα αποκεντρωμένης ψηφιακής γκαλερί, στο οποίο επιχειρούν να ενσωματώσουν την ψηφιακή τεχνολογία των NFT με αντικείμενα του φυσικού κόσμου. Τα αντικείμενα αυτά, είναι γλυπτά οδηγούμενα από δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία προσφέρουν μία νέα οπτική στον κλάδο της τέχνης γενικότερα. Το εγχείρημα του inter-planetary cosmos δεν αποτελεί μόνο την νέα μορφή εμπορίου τέχνης, αλλά θέλει να θεμελιωθεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού κόσμου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης και σε κλάδους όπως η ψηφιακή μόδα.

Τον περασμένο μήνα, η ομάδα παρουσίασε την πρώτη της ψηφιακή συλλογή με τίτλο “Metapunks”, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τον πυρήνα της ύπαρξης και επιχειρώντας μια ολιστική προοπτική της πραγματικότητας.

 

Δύο Ελληνικά Μουσεία ήταν υποψήφια για το βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου

Δύο Ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου και το Μουσείο Άγγελος Σικελιανός ήταν υποψήφια για το βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς. Το βραβείο δίνεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μουσείων στα Ευρωπαϊκά ιδρύματα  που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις ευρωπαϊκές προοπτικές και την αλληλεπίδραση μεταξύ τοπικών και ευρωπαϊκών ταυτοτήτων, στη δέσμευση και την παρουσίαση των βασικών αξιών της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της γεφύρωσης πολιτισμών και της υπέρβασης των κοινωνικών και πολιτικών συνόρων.

Η φετινή διπλή απονομή, για τα έτη 2020 και 2021,  πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 6 Μαΐου στο Κέντρο Yeltsin στη Ρωσία και μεταδόθηκε δικτυακά. Υποψήφια ήταν 88 μουσεία (61 για το 2020 και 27 για το 2021). Τα δύο Ελληνικά ιδρύματα ήταν υποψήφια για το 2020, αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να αποσπάσουν το βραβείο. Ωστόσο, η υποψηφιότητά τους και μόνο είναι ενδεικτική του επιπέδου τους και της συστηματικής δουλειάς που πραγματοποιείται σε αυτά.

 

Open Calls

O Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης –MOMus φιλοξενεί το τέταρτο διεθνές συνέδριο Khardzhiev με θέμα “Collector culture of the Russian Avant-garde” στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2021. Γι αυτό το λόγο απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση κυρίως σε θεωρητικούς και ιστορικούς τέχνης να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως την 1η Ιουνίου 2021. Οι περιλήψεις των ομιλιών που θα κατατεθούν θα πρέπει να έχουν σαν κεντρικό άξονα την ιστορία της συλλογής στη σοβιετική εποχή, η οποία επηρέασε τις πρακτικές ιδιωτικών και δημόσιων συλλογών της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής.

Για πρώτη φορά φέτος, διοργανώνεται στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, το Patras Art Festival από τις 5 ως τις 11 Ιουλίου. Πρόκειται, για ένα πολυθεματικό φεστιβάλ που έχει σκοπό να ενώσει όλες τις τέχνες στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Το πρόγραμμα των δράσεων του φεστιβάλ περιλαμβάνει και μια σειρά εκθέσεων. Στο πλαίσιο λοιπόν της διοργάνωσης της έκθεσης φωτογραφίας, το Patras Art Festival 2021 απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε φωτογράφους να υποβάλλουν τα έργα τους με θέμα “Άνθρωπος και Κίνηση”, ενώ για την έκθεση εικαστικών δέχεται προτάσεις από χειροτέχνες και ζωγράφους. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 1η Ιουνίου.

Το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας Photometria διοργανώνεται φέτος για 13η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων. Υιοθετώντας την λαϊκή έκφραση του «άτυχου» αριθμού 13 και συνοδεύοντάς τη με την λέξη επανάσταση, ως φόρο τιμής στη χρονιά που διανύουμε, οι διοργανωτές κατέληξαν στη θεματική του φετινού φεστιβάλ “(Un)lucky (R)evolution”. Στα πλαίσια του φεστιβάλ, απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση σε φωτογράφους να υποβάλουν τα έργα τους για το βραβείο Photometria 2021 έως τις 31 Μαΐου. Από τις φωτογραφίες που θα υποβληθούν θα βραβευτούν τρείς, ενώ οι 25 καλύτερες θα εκτεθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης