Ψηφιοποίηση του αρχείου των Νέων της Τέχνης: online η ιστορία 30 χρόνων

Το αρχείο των «Νέων της Τέχνης» είναι η ζωντανή ιστορία της εικαστικής – και όχι μόνο – κίνησης από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι και σήμερα. Μια ιστορία που είναι πλέον προσβάσιμη σε όλους.

Όταν, πριν από τέσσερα χρόνια, τα Νέα της Τέχνης άλλαξαν καθεστώς ιδιοκτησίας, οι νέοι κάτοχοι του τίτλου βρέθηκαν μπροστά σε έναν πραγματικό θησαυρό. Το αρχείο των τευχών της εφημερίδας, χάρτινες στοίβες με τη μυρωδιά ακόμη του μελανιού και του χρόνου, που όταν το άνοιγες βυθιζόσουν σε έναν κόσμο που έμοιαζε κοντινός και ταυτόχρονα απίστευτα μακρινός. Αναπόφευκτα γεννήθηκε αμέσως το σχέδιο της αξιοποίησης αυτού του υλικού και της παράδοσης του στο κοινό. Και φέτος, ήρθε η στιγμή αυτό να γίνει πραγματικότητα. Η ψηφιοποίηση και η ανάρτηση του αρχείου των «Νέων της Τέχνης», μέσα από το ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού,  είναι πλέον γεγονός και αυτός ο μαγικός κόσμος βρίσκεται τώρα σε απόσταση ενός κλικ.

Τι σημαίνει αυτό; Πάνω από διακόσια τεύχη, 6.000 σελίδες, χιλιάδες αναφορές σε καλλιτέχνες και εκθέσεις και εκατοντάδες αφιερώματα, συνεντεύξεις, ανταποκρίσεις, αναλύσεις και κριτικές υπάρχουν στο www.taneatistechnis.com/archeio για να αποδείξουν το «scripta manent» έστω και σε ψηφιακή μορφή.

Πέρα από την ανάρτηση στο site των «Νέων της Τέχνης» όλων των τευχών από τον Οκτώβριο του 1991 (πλην ελαχίστων τα οποία αναζητούνται) και μπορεί ο καθένας να τα ξεφυλλίσει, υπάρχει και η δυνατότητα αναζήτησης με έξι διαφορετικούς τρόπους: Κατά όνομα (καλλιτέχνη, επιμελητή, γκαλερίστα, συλλέκτη, θεσμικού παράγοντα κλπ), ελληνικό οργανισμό (μουσείο, γκαλερί, φεστιβάλ, αρχαιολογικό χώρο κλπ), διεθνή οργανισμό (μουσείο, φουάρ κλπ), θεματολογία (πχ «κλοπές έργων τέχνης», τοπωνύμιο ή συντάκτη.

Όμως, πέρα από πολύτιμο εργαλείο έρευνας,  το γοητευτικό με το ψηφιακό αρχείο είναι το ίδιο το online ξεφύλλισμα: Οι μικρές ειδήσεις, η αισθητική των διαφημίσεων, κάποια πρόσωπα που πιθανόν να έχουμε ξεχάσει αλλά και σημαντικά θέματα που έχουν γράψει ιστορία, όπως πχ τα σίριαλ του ΕΜΣΤ ή του Ιδρύματος Γουλανδρή που εδώ φωτίζονται εν τη γενέσει τους, αποδεικνύοντας την σπουδαιότητα της καταγραφής της πραγματικότητας σε τρέχοντα χρόνο.

Το ψηφιακό αρχείο των «Νέων της Τέχνης» φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς, καθώς μόνο εδώ μπορεί να βρει κάποιος συγκεντρωμένες όλες τις σημαντικές στιγμές που συνέθεσαν την τελευταία 30ετία στα εικαστικά, την αρχιτεκτονική, την αρχαιολογία αλλά και την αγορά της τέχνης.

Καλή περιήγηση!

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης