Peter Doig “Spearfish (Red Moon)” (λεπτομέρεια), 2019, Courtesy Michael Werner Gallery, New York and London. © Peter Doig. All Rights Reserved

Dior + Doig = Win-Win

Το ότι η μόδα εμπνέεται από την τέχνη δεν είναι νέο: πολλοί σχεδιαστές έχουν κατά καιρούς εμπνευστεί από εικαστικούς καλλιτέχνες: από την Elsa Schiaparelli που εμπνεύστηκε δημιουργίες όπως το Lobster Dress το 1937 από την ιδιοφυία του Salvador Dali στον Υves Saint Laurent που δημιoύργησε μια ολόκληρη συλλογή το 1965 από τους πίνακες του Mondrian έως πολύ πιο πρόσφατες συνεργασίες όπως αυτή του Takashi Murakami με τον οίκο Luis Vuitton.

Αυτό που αποτελεί σίγουρα είδηση είναι η πρόσφατη συνεργασία του Peter Doig με το Dior Homme. Ο Doig δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μόδα ούτε η τέχνη του έχει αναφορές στην ποπ κουλτούρα ή στα πρόσωπα της μόδας και των μίντια. Αντιθέτως, είναι ένας ζωγράφος που έδρασε πέρα από μόδες (την περίοδο που ο κόσμος της τέχνης ήταν γοητευμένος από τους YBAs, εκείνος ζωγράφιζε χιονισμένα τοπία του Καναδά και μοναχικές φιγούρες να κάνουν κανό σε ποταμούς). Η δουλειά του, ένα είδος μεταμοντέρνας  μεταφυσικής τοπιογραφίας, αναφέρεται στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, στην κοινωνική αρμονία και την πολυπολιτισμικότητα. Ίσως για το λόγο αυτό τον επέλεξε o Βρετανός Kim Jones, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Dior για την φθινοπωρινή κολεξιόν AW21του Dior Homme που παρουσιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου στην παρισινή Εβδομάδα Μόδας (χωρίς κοινό φυσικά, λόγω των επιβαλλόμενων μέτρων κατά της πανδημίας).

O Σκωτσέζος ζωγράφος, που εδώ και πολλές δεκαετίες μένει στο Trinidad αποτελεί ενεργό μέλος της εκεί τοπικής κοινότητας, έδωσε την έμπνευση στην χειμερινή ανδρική κολεξιόν. Η πρόσκληση ήταν ένας πίνακας του Doig που έδειχνε τον Dior σε ένα μασκέ πάρτυ που πἠγε ο Pierre Cardin το 1949.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης