Niki de Saint Phalle, Tarot Garden. Φωτογραφία: © Laurent Condominas

Η ορμή και η δόξα της Niki de Saint Phalle

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019)

 

Ταλαντούχα, οργισμένη και σκανδαλωδώς όμορφη αποτελεί μία από τις πιο γοητευτικές φιγούρες στην τέχνη του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Βίωσε από την κακοποίηση και τη νευρική κατάρρευση μέχρι την απόλυτη καλλιτεχνική επιτυχία και την αποδοχή σε αυστηρώς ανδροκρατούμενα καλλιτεχνικά άδυτα της εποχής, όπως η ομάδα των Νέων Ρεαλιστών. Υπήρξε λαμπερό σύμβολο φεμινιστικής δημιουργικότητας αλλά και ακτιβίστρια τόσο για θέματα ευαισθητοποίησης σχετικά με το AIDS όσο και για το περιβάλλον. Σύντροφος του Jean Tinguely και στενή φίλη και συνεργάτης καλλιτεχών όπως ο Cage και ο Rauschenberg, η Niki de Saint Phalle σε όλη της τη ζωή και την πορεία στην τέχνη είχε ως στόχο να πολεμήσει τα στερεότυπα.

Διόλου τυχαία, λοιπόν, η επιλογή της για μία μεγάλη αναδρομική έκθεση -την πρώτη της στη Νέα Υόρκη- στον πειραματικό και νεανικό χώρο του MoMA PS1, αφού η πορεία και η δράση της υπενθυμίζουν την αδιάκοπη ανάγκη κάθε εποχής για καλλιτεχνική δημιουργία σε διάλογο με την κοινωνία.

Πέρα από τα γεμάτα χρώμα και πλαστικότητα ζωγραφικά και γλυπτικά έργα, τις αισθαντικές Nanas, τις φεμινιστικές περφόρμανς, τα κοσμήματα και το άρωμα που λάνσαρε τη δεκαετία του ’80, έχει στο ενεργητικό της και πλήθος από εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικά πρότζεκτ και γλυπτά εξωτερικού χώρου, όπως το περίφημο πάρκο Tarot Garden στην Τοσκάνη. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν άφθονο φωτογραφικό υλικό από όλα αυτά, καθώς και μεγάλο όγκο δουλειάς της κυρίως από το ’70 και μετά.

Niki de Saint Phalle / MoMA PS1, Νέα Υόρκη, 5 Απριλίου – 7 Σεπτεμβρίου 2020

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης