Hans Haacke, Gift Horse, 2014 © Hans Haacke / ARS, Νέα Υόρκη, Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Paula Cooper Gallery, Νέα Υόρκη. Φωτό: Gautier deBlonde

H επίκαιρη ματιά του Hans Haacke

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019)

 

Ο Γερμανός καλλιτέχνης, ο οποίος διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του, έχει καταπιαστεί με την κινητική, την περιβαλλοντολογική, την εννοιολογική τέχνη και τη θεσμική κριτική. Η επιλογή των επιμελητών Massimiliano Gioni και Gary Carrion-Murayari να προχωρήσουν σε αυτό το αφιέρωμα αποδεικνύεται τουλάχιστον επίκαιρη αφού συνομιλεί ενεργά με το σήμερα και προσφέρει μια σύγχρονη αντίληψη για το πώς λειτουργούν σε συνδυασμό το κεφάλαιο, η πολιτική και η τέχνη.

Η βασική ιδέα που διατρέχει την έκθεση είναι αυτή του συστήματος. Από τον πρώτο κιόλας όροφο συναντάμε έργα της δεκαετίας του ’60 σχετικά με τα φυσικά συστήματα. Ο Haacke συνειδητοποίησε πολύ νωρίς τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση. Προτείνει μια θέαση του κόσμου βασισμένη σε ένα δίκτυο σχέσεων που ανταποκρίνεται στα κατεπείγοντα ζητήματα που θέτει η κλιματική αλλαγή.

Ακολουθώντας χρονολογική πορεία, η έκθεση ξεδιπλώνει τις αναζητήσεις του γύρω από κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, το έργο Manhattan Real Estate Holdings, A real-time social system as of May 1, 1971 ασχολείται με την εξαγορά κατοικιών στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης από το μεσιτικό γραφείο Shapolsky. Το έργο λογοκρίθηκε από τον τότε διευθυντή του Guggenheim και η σχετική έκθεση ακυρώθηκε. Οι πρόσφατες απεργίες και διαδηλώσεις σε μεγάλα μουσεία (όπως τα Whitney, MoMA, Guggenheim, New Museum) για ζητήματα ηθικής τάξης και εργασιακών δικαιωμάτων αποδεικνύουν τη διαχρονική αξία της κληρονομιάς του Haacke.

Το γλυπτό Gift horse, ένα σκελετωμένο άλογο με οθόνες που μεταφέρουν δεδομένα από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο είχε ανατεθεί για το Fourth Plinth στην πλατεία Τραφάλγκαρ, αναφέρεται στο ρόλο των μνημείων. Το έργο είναι ενδεικτικό της αλλαγής τρόπου σκέψης γύρω από την αναπαράσταση στο δημόσιο χώρο.

Στον τελευταίο όροφο το κοινό καλείται να συμμετέχει σε μία δημοσκόπηση. Πρόκειται για ένα σταθερό εργαλείο στη δουλειά του Haacke που, εν προκειμένω, μας επιτρέπει να αντιληφθούμε το δικό μας ρόλο στο σύστημα της τέχνης.

Hans Haacke: All connected / New Museum, Νέα Υόρκη, έως 26 Ιανουαρίου 2020

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης