Vanishing Point. Φωτό: Jack Hems

Μια ζούγκλα στην πόλη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019)

 

Οι εκθέσεις στον μπρουταλιστικό χώρο του 180 The Strand, που ξεκίνησαν το 2016 μετά την αναστήλωση του κτιρίου, έχουν προσφέρει χορταστικά και ενδιαφέροντα θεάματα με μεγάλα ονόματα της σύγχρονης τέχνης και συνεργασίες με σημαντικές γκαλερί και ιδρύματα. Από τις δύο φετινές εκθέσεις, την ομαδική Inside transformers και την Other spaces των United Visual Artists, ξεχωρίζει με διαφορά η δεύτερη.

Η καταπληκτική λονδρέζικη κολεκτίβα, εκτός των άλλων, συνεργάζεται μόνιμα και με τους Massive Attack στις συναυλίες τους. Εδώ παρουσιάζουν τρεις καθηλωτικές οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις που ανοίγουν το δρόμο για μια εντελώς νέα ολιστική εμπειρία της τέχνης. Αν το Our time θα μπορούσε να είναι ένα sci-fi πολεμικό κινηματογραφικό σκηνικό ή ένα φουτουριστικό μπαλέτο drones υπό την ονειρική electronica της μουσικού Mira Calix, στο Vanishing point, μια τρισδιάστατη σπουδή πάνω στην αναγεννησιακή προοπτική συναντά την ποπ κουλτούρα θυμίζοντας αναπόφευκτα το laser dance του Vincent Kassel από την ταινία Ocean’s Twelve.

Το έργο, όμως, το οποίο κάνει την έκθεση έναν από τους πιο αξιόλογους καλλιτεχνικούς προορισμούς της σεζόν είναι το Great animal orchestra. Ο εξαιρετικός μουσικός και πρωτοπόρος της ακουστικής οικολογίας Bernie Krause όλη του τη ζωή ηχογραφούσε περιβάλλοντα και λαλιές κάθε είδους ζωής από βιοτόπους ανά τον κόσμο. Μέρος από αυτό το τεράστιο αρχείο χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ενός ηχητικού γλυπτού που μας ταξιδεύει στις πιο απροσπέλαστες ζούγκλες. Στο μεγάλο σκοτεινό δωμάτιο με τα μαξιλάρια όπου παρουσιάζεται, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα επίσης, αν θέλει, να βλέπει τα ονόματα των ειδών των πλασμάτων που ακούγονται όπως και την ηχητική τους συχνότητα.

Αλλιώς, μπορεί απλώς να κλείσει τα μάτια και να απολαύσει λίγη – ή πολλή – ώρα απρόσμενα προσφερόμενου διαλογισμού στην καρδιά του Λονδίνου.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης