Χάλκινοι κύλινδροι από τα ευρήματα στο Weltzin 28. Φωτό: Volker Minkus © State Agency for Cultural Heritage in Mecklenburg-Vorpommern

Ο προϊστορικός πολεμιστής και ο εξοπλισμός του

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019)

 

Στην κοιλάδα Tollense στη βόρεια Γερμανία διαδραματίστηκε μία από τις μεγαλύτερες μάχες της εποχής του Χαλκού. Ο χώρος ανασκάπτεται συστηματικά από το 2007· πρόσφατα, όμως, ο ποταμός που τη διαπερνά αποκάλυψε τα μυστικά του.

Θαμμένα μέσα στις λάσπες, οι αρχαιολόγοι των Πανεπιστημίων του Γκέτινγκεν και του Γκράιφσβαλντ ανακάλυψαν τα προσωπικά αντικείμενα ενός πολεμιστή. Αναμεσά τους, ένα χάλκινο εργαλείο με ξύλινη λαβή, ένα μαχαίρι και κάποια θραύσματα χαλκού. Καθώς βρέθηκαν σε ένα ενιαίο σύνολο, οι ερευνητές οδηγούνται στην υπόθεση ότι βρίσκονταν σε ένα ξύλινο κουτί ή σε μια υφασμάτινη θήκη που καταστράφηκε με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα από την κοίτη του ποταμού ανέσυραν κι ένα διακοσμημένο κουτί για ζώνες και δύο χάλκινους κυλίνδρους.

«Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε προσωπικά αντικείμενα στο πεδίο μιας μάχης και μας δίνουν πληροφορίες για τον εξοπλισμό των πολεμιστών. Τα θραύσματα χαλκού πιθανόν να χρησίμευαν ως ένα είδος νομίσματος. Επίσης, από τα νέα αυτά ευρήματα μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για την καταγωγή των πολεμιστών και υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς προέρχονταν από τη νότια Κεντρική Ευρώπη», δήλωσε ο καθηγητής Thomas Terberger του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης