Charlotte Perriand, Agence Air France, Λονδίνο, 1957. Φωτό: ADAGP, Paris, 2019 © Gaston Karquel / ACHP

Charlotte Perriand: Η γυναικεία φωνή της πρωτοπορίας

Tο άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019)

Το Ίδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι αφιερώνει για πρώτη φορά ολόκληρο το κτίριό του στην παρουσίαση ενός σχεδιαστή. Yπάρχει καλός λόγος

Εικοσιτεσσάρων ετών και εν έτει 1927, δύο μόλις χρόνια μετά την αποφοίτησή της από την École de l’Union Centrale des Arts Décoratifs, ζήτησε ακρόαση από τον Le Corbusier. H αμήχανη και προσβλητική για εκείνη συνάντηση τής επιβεβαίωσε πόσο πρέπει να προσπαθήσει για να γίνει αποδεκτή σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Ο επιφανής αρχιτέκτονας κοίταξε πολύ γρήγορα τα σχέδιά της και δήλωσε ότι «Εδώ δεν κεντάμε μαξιλάρια». Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντησή τους, την προσέλαβε στο τμήμα σχεδιασμού επίπλων του γραφείου του.

Η Charlotte Perriand (1903-1999) εργάστηκε ως interior designer και ασχολήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία με το σχεδιασμό επίπλων. Πνεύμα ανήσυχο και ανεξάρτητο, κατέκτησε δικαίως μία θέση στην πρωτοπορία της νεωτερικότητας. Της άρεσε να ταξιδεύει μόνη σε άλλες χώρες ώστε να αφουγκράζεται την ατμόσφαιρά τους χωρίς να της αποσπά κανείς την προσοχή. Άντλησε έμπνευση από τη φύση και το διάλογο των πολιτισμών και πρότεινε μια Σύνθεση των τεχνών, παρουσιάζοντας τη δουλειά της πλάι σε αυτή του Le Corbusier και του Fernand Léger. Από τη δεκαετία του ’30 και μετά, το έργο της απέκτησε έντονα επαναστατικό χαρακτήρα καθώς η ίδια είχε ενεργό ρόλο σε αριστερίζουσες οργανώσεις, όπως η Association des Écrivains et Artistes Révolutionnaires και το Maison de la Culture. Συμμετείχε σε μεγάλα έργα όπως η Villa Church, η Villa Savoye, η Cité du Réfuge για το Γαλλικό Στρατό Σωτηρίας και το ελβετικό περίπτερο στη Cité Universitaire.

Στο διάσημο κτίριο του Frank Gehry στο Παρίσι, η διαδρομή της ξετυλίγεται χρονολογικά και σε συνδυασμό με το έργο των στενών φίλων της.

Le monde nouveau de Charlotte Perriand / Fondation Louis Vuitton, Παρίσι, έως 24 Φεβρουαρίου 2020

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης