Bocconi University, Μιλάνο © Bruneti

Grafton Architects: Ο μπρουταλισμός επιστρέφει και είναι γυναικεία υπόθεση

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019)

 

Η αρχιτεκτονική ομάδα από το Δουβλίνο είναι μόλις η δεύτερη με γυναίκες στο τιμόνι, μετά από αυτή της Zaha Hadid, που κερδίζει το βραβείο Royal Gold Medal στα 172 χρόνια ιστορίας του. Το όνομά της παραπέμπει στο δρόμο όπου στεγάζεται η έδρα τους και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Για τις επικεφαλής Yvonne Farrell και Shelly McNamara, ο τόπος είναι πιο σημαντικός από τα πρόσωπα και ο καλός σχεδιασμός υπερτερεί της θεωρητικής προσέγγισης και της αισθητικής των social media και των αρχιτεκτονικών περιοδικών.

Το Royal Gold Medal έρχεται σε συνέχεια της διεθνούς αναγνώρισης που τους προσέφερε η απονομή του RIBA Award το 2016 για το Καλύτερο Νέο Κτίριο στον Κόσμο. Το Πανεπιστήμιο Μηχανικής και Τεχνολογίας (UTEC) στη Λίμα του Περού αποτελεί μία μυώδη κατασκευή από σκυρόδεμα. Περιλαμβάνει χώρους εργαστηρίων και αίθουσες διδασκαλίας που ενώνονται μέσα από ένα κατακόρυφο σύμπλεγμα από ταράτσες, ανοιχτούς διαδρόμους και χώρους συνάντησης και συναναστροφής που δημιουργήθηκαν ως μια επέκταση της πόλης προς την πλαγιά του λόφου.

Η φιλοσοφία  τους στο σχεδιασμό απέχει κατά πολύ από αυτή των σταρ αρχιτεκτόνων καθώς μοιάζει σαν να έχει βγει από μια άλλη εποχή. Ενδιαφέρονται για το βάρος, τη μάζα και το παιχνίδι του φωτός πάνω σε στιβαρούς όγκους από μπετόν και πέτρα. Σμιλεύουν χώρους και χαράσσουν όγκους που θυμίζουν τα μπρουταλιστικά κτίρια της μεταπολεμικής εποχής. Τα κτίρια τους έχουν μια αρχαϊκή, σχεδόν πρωτόγονη, ποιότητα και φαίνονται σαν να είναι κατασκευασμένα να αντέξουν για αιώνες. Δηλώνουν ότι επιδιώκουν «να δημιουργήσουν χώρους που δεν θα μπορούσαν να σχεδιάσουν συνειδητά, δηλαδή που με κάποιο τρόπο θα δημιουργούνται από μόνοι τους. Αντί να σκεφτούμε ένα χώρο και στη συνέχεια να βρούμε ένα κέλυφος γι’ αυτό, φτιάχνουμε το κέλυφος και κατόπιν δημιουργούμε το χώρο».

Ενδιαφέρονται για τους ενδιάμεσους χώρους και περιγράφουν την αρχιτεκτονική τους ως ένα είδος σκαλωσιάς, ένα μη προδιαγεγραμμένο πλαίσιο, στο οποίο μπορούν να ξεδιπλώνονται σκηνές από την καθημερινή ζωή και να εκτυλίσσονται γεγονότα.

Σε μια εποχή κατά την οποία η τεχνολογία των υλικών προάγει την κατασκευή όλο και πιο λεπτών συστημάτων (ελαφρά πλαίσια, κλιπ-επενδύσεις κ.λπ.), αυτή η  στιβαρή αρχιτεκτονική φαντάζει ανάλαφρα αναζωογονητική.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης