Άποψη της έκθεσης Στο ατελιέ στην Ελληνοαμερικανική Ένωση © Τα Νέα της Τέχνης 2020

Ματιά στο ατελιέ

Στα εργαστήρια 18 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών μάς βάζει η νέα έκθεση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Φωτογραφίες που τους απεικονίζουν εν δράσει παρουσιάζονται πλάι στο ολοκληρωμένο έργο που φιλοτεχνούσαν κατά τη φωτογράφιση.

Τις 36 εικόνες υπογράφει ο Μάνος Σπανός, ο οποίος συνεπιμελείται την έκθεση με την κριτικό τέχνης Ήρα Παπαποστόλου, η οποία σημειώνει: «Ο φωτογράφος “εισβάλλει” στον προσωπικό χώρο του καλλιτέχνη και αποτυπώνει τους πειραματισμούς του, τη σχέση με το μοντέλο του ή με το κατοικίδιό του. Οι καλλιτέχνες δουλεύουν αποκαλύπτοντας την “κουζίνα” της τέχνης τους – μια κουζίνα ιδιωτική αλλά και λίγο σκηνοθετημένη. Σκοπός του ινσταντανέ είναι κυρίως το πορτρέτο του καλλιτέχνη εν ώρα δημιουργίας. Ο φακός καταφέρνει να καταγράψει το βαθμό που ο δημιουργός δίνεται στην τέχνη του. Η διαφορετικότητα που παρουσιάζουν τα ατελιέ μεταξύ τους είναι σαφώς αποτέλεσμα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των καλλιτεχνών και της τέχνης τους». Αποκαλύπτεται, έτσι, μια συνήθως απρόσιτη και πολλές φορές μυθοποιημένη διαδικασία στο ευρύ κοινό.

Οι καλλιτέχνες που άνοιξαν τα εργαστήριά τους και φωτογραφήθηκαν επί τω έργω είναι οι Αδριανός, Σύλβια Αντωνιάδη, Βίκυ Γεωργιοπούλου, Αντώνης Γιακουμάκης, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Γιώργος Π. Καβούνης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Μαριάννα Κατσουλίδη, Κέλλυ, Ανδρέας Κοντέλλης, Δημήτρης Κρέτσης, Λίλα Μπελιβανάκη, Βιβή Παπαδημητρίου, Αφροδίτη Σεζένια, Βασίλης Σελιμάς, Νίκος Σίσκος και Μαρία Φιλιππακοπούλου.

Στο ατελιέ, Ελληνοαμερικανική Ένωση, μέχρι 1 Φεβρουαρίου

Κέλλυ © Τα Νέα της Τέχνης 2020

 

Βιβή Παπαδημητρίου © Τα Νέα της Τέχνης 2020

 

Βαγγέλης Θεοδωρίδης © Τα Νέα της Τέχνης 2020

 

Βασίλης Σελιμάς © Τα Νέα της Τέχνης 2020

 

Χριστόφορος Κατσαδιώτης © Τα Νέα της Τέχνης 2020

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης