Διονύσης Καβαλλιεράτος, Πισινέλο / Pischinelo, 2020 ― Από την έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades

Νέες εκθέσεις: Πού να πάτε, τι να δείτε

Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων
Project {Just/Art}*, «When Law goes pop(!)»
Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες: ath1281, Κανέλλα Αράπογλου, Λεώνη Γιαγδζόγλου, Ασπασία Μουριάδου, Σοφία Παπαδοπούλου, Φωτεινή Πούλια, Luca de Salvia (#justgroup)
διάρκεια: 23 έως 26 Ιουνίου 2020
Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας, στάση μετρό «Μέγαρο Μουσικής»

Μπορεί να επιβιώσει η τέχνη εκτός των κλασικών, αναμενόμενων χώρων; Και μπορεί να συμβιώσει με το δίκαιο; Σε ποια σημεία το δίκαιο και η τέχνη συμπίπτουν; Πότε λειτουργούν συμπληρωματικά και πότε βρίσκονται σε αντιπαράθεση; Τι ρόλο διαδραματίζει η τέχνη στην αναζήτηση της κοινωνικής και πολιτικής δικαιοσύνης και πως το δίκαιο επηρεάζει τις εκφάνσεις της τέχνης; Eπίσης πως επικοινωνεί το κοινό με την τέχνη, όταν αυτή δεν βρίσκεται σε αναμενόμενους χώρους, αλλά σε χώρους συνυφασμένους με το δίκαιο.

Bernier/Eliades
Διονύσης Καβαλλιεράτος, «Χορός»
διάρκεια: 18 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου
Επταχάλκου 11

Στην καινούργια έκθεση του Διονύση Καβαλλιεράτου, που «τρέχει» παράλληλα με την έκθεσή του στο Ηρώδειο σε συνεργασία με τον ΝΕΟΝ και το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, παρουσιάζονται 30 σχέδια μεγάλων διαστάσεων, πάνω σε χαρτί, που προσεγγίζουν το θέμα του Χορού του αρχαίου θεάτρου μέσα από μία διαφορετική οπτική. «O καλλιτέχνης συνδιαλέγεται με την παράδοση της κλασικής τραγωδίας και κωμωδίας και σχεδιάζει ένα σώμα ανθρωπόμορφων χαρακτήρων που χορεύουν, παραπέμποντας στην αφηγηματική αλλά και καταλυτική λειτουργία του Χορού στο αρχαίο θέατρο. Ταυτόχρονα οικειοποιείται εικονογραφικά και μορφολογικά στοιχεία από την λαϊκή παράδοση, την ιστορία του 20ού αιώνα, τη λογοτεχνία και την φύση για μας προσκαλέσει και να μας προκαλέσει να αναστοχαστούμε πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά αλλά και ανθρώπινα ζητήματα, με μέσο πάντα την παρωδία και τον αυτοσαρκασμό», όπως σημειώνει η επιμελήτρια Πολύνα Κοσμαδάκη.

Ελληνοαμερικανική Ένωση
Χρυσόστομος Μουσμουλίδης, «Νάρκης του άλγους δοκιμές»
διάρκεια: 17 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου
Μασσαλίας 22

Ο Χρυσόστομος Μουσμουλίδης φιλοτεχνεί τις δικές του κιβωτούς θραυσμάτων στιγμών, γεμάτες ευαισθησία, χρησιμοποιώντας καμβάδες και τελάρα παλαιότερων έργων του. Έργα-μάρτυρες του παλαιότερου εαυτού του τα οποία συνθέτει (ράβει) μεταξύ τους, δημιουργώντας έργα που κρύβουν μέσα τους πολλά ακόμη παλαιότερα. Σε ορισμένα από αυτά, πίσω από τις έντονες ραφές-μπαλώματα ενός εαυτού και ενός παρελθόντος χρόνου που δημιουργεί πληγές, των οποίων την ίαση ζητά εναγωνίως, κρύβονται ποιήματα, καταθέσεις ψυχής. Την έκθεση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, επιμελείται η Βιβή Βασιλοπούλου.

Evripides Art Gallery
Έλενα Κυρκιλή, «Surfacing the scenes within» / Γιάννης Ευθυμίου, «Από το όλον στο μέρος»
διάρκεια: 9 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου / 18 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου
Ηρακλείτου 10 και Σκουφά

Στην έκθεση της Έλενας Κυρκιλή, σκηνές γνώριμες και μη, σκηνές που παραπέμπουν σε εικόνες της φύσης. Τόποι μυστήριοι, άλλοτε άγριοι και άλλοτε σιωπηλοί. Όλα είναι ζωγραφικά έργα που υποδηλώνουν μια άλλη διάσταση. Δεν είναι μια θάλασσα, δεν είναι ένα τοπίο αλλά μια συναισθηματική καταγραφή.
Παράλληλα, παρουσιάζονται είκοσι νέα έργα του Γιάννη Ευθυμίου, τοπία, πορτρετα και νεκρές φύσεις μέσα από έναν οργανικό διάλογο, που αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες του δημιουργού τους. Κάθε πινελιά αποκαλύπτει στο κοινό εκείνη τη στιγμή που συγκίνησε τον ζωγράφο και τον ώθησε να την αποτυπώσει εικαστικά.

Gallery Genesis
Πάβλος Χαμπίδης, «Μετέωροι προορισμοί»
διάρκεια: 18 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου
Χάρητος 35

Αθήνα, Παρίσι, Βρυξέλλες, Στοκχόλμη, Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία. Αυτοί είναι οι μετέωροι προορισμοί του Πάβλου Χαμπίδη. Στους νέους του πίνακες, αφηγείται τα ταξίδια που αναβάλαμε τον τελευταίο καιρό εξαιτίας του πρωτοφανούς περιορισμού στις μετακινήσεις μας. Ο καλλιτέχνης όμως βρήκε μια χαραμάδα και ταξίδεψε. Μαζί του κι εμείς.

Skoufa Gallery
Φραγκίσκος Δουκάκης, «Βάλια Κάλντα»
διάρκεια: 9 έως 27 Ιουνίου
Σκουφά 4

Η νέα ατομική έκθεση του ζωγράφου Φραγκίσκου Δουκάκη περιλαμβάνει τριάντα ελαιογραφίες, φιλοτεχνημένες την τελευταία διετία, που αποτυπώνουν μέσα από τις 4 εποχές του χρόνου, το φυσικό κάλος της κοιλάδας Βάλια Κάλντα στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου. Οι τοπιογραφίες του Δουκάκη αποτελούν καρπό της συνεχούς έλξης και επίμονης παρατήρησης του δημιουργού με το παρθένο τοπίο, ενώ αναμετρώνται με την ποικιλία των μορφολογικών αντιθέσεων της περιοχής με το πέρασμα των εποχών. Την επιμέλεια έχει η Ίρις Κρητικού, ενώ η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

1927 art space
Για τους περαστικούς: Vista Latina
διάρκεια: 19 έως 21 Ιουνίου
Στο κεντρικό παράθυρο του 1927 (Κυψέλης 35) και στην βιτρίνα του NOUCMAS (Κάσου 3), 21.00-23.00

Πρόκειται για έργα σύγχρονων Λατινοαμερικάνων φωτογράφων που παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα τους που προέκυψαν στις χώρες που διαμένουν την περίοδο της καραντίνας. Οι φωτογραφίες θα προβάλλονται στο παράθυρο του 1927 art space και στη βιτρίνα της γκαλερί NOUCMAS, με σκοπό να είναι ορατές απο τους διερχόμενους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία διάδραση με άξονα τη τέχνη που δεν θα αφορά αποκλειστικά μυημένους στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι αλλά θα απευθύνεται σε όλα τα μέλη της ευρύτερης κοινότητας. Στη Vista Latina, που συνεπιμελούνται ο Περουβιανός καλλιτέχνης Alejandro Clavier και η Ακτίνα Σταθάκη, τα έργα των δημιουργών εστιάζουν στο αστικό τοπίο και τους ανθρώπους μεταφέροντας για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό στιγμιότυπα της καθημερινότητας εν μέσω της πανδημίας από το Μπουένος Άιρες, τη Λίμα, το Σάο Πάολο και το Καράκας,προσκαλώντας το ελληνικό κοινό να αναστοχαστεί την κοινή εμπειρία του εγκλεισμού. Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Yghor Boy (Σάο Πάολο), Musuk Nolte (Λίμα), Lenny Ruiz (Μπουένος Άιρες), Maria Gabriela Lara, Ricardo Rodriguez και Miguel de Freitas (Καράκας).

Arte Visione
Flâneur: Περπατώντας αθέατος-η στην πόλη
διάρκεια: 19 Ιουνίου εώς 3 Ιουλίου
Πηλίου 5

Τριάντα τέσσερις σύγχρονοι καλλιτέχνες αναζητούν, ως περιπλανώμενοι στο αστικό τοπίο, χωρίς σκοπό, την καθημερινότητα, όσα βλέπουμε και όσα δεν μπορούμε να εντοπίσουμε. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Χρήστος Αλατσάκης, Αλέξανδρος Βούτσας, Έννιος Έρως Γιώγος, Σωτήρης Γκουσγκούνης, Δημοσθένης Δαββέτας, Ιωάννα Δασκαλάκου, Νίκη Ζαχαρή, Δημήτρης Καλυβιώτης, Ελένη Κολλιοπούλου, Βασιλική Κοσκινιώτου, Δήμητρα Λαουτάρη, Σάββας Μαβίδης, Κωνσταντία Μακρή, Σωτήρης Μαμουτόπουλος, Γιώργος Μαργέλης, Ιωάννα Μιχοπούλου, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Αθηνά Μπίκου, Βασιλική Μπλούκου, Αγγελική Μπόμπορη, Άντζελα Μπρισνόβαλη, Ντιάνα Νασιοπούλου, Ειρήνη Ολυμπίου, Μαρία Πάστρα, Σπύρος Ρωμάνος, Χρυσούλα Σκεπετζή, Κώστας Σπυρόπουλος, Σοφία Σταύρου, Γιάννης Στεμπίλης, Γιάννης Τζομάκας, Σωτήρης Φωκέας, Νίκος Χιωτίνης, Ιωάννα Χριστάκου.

Depo Darm Contemporary Art Space
Εύη Ζαμπέλη, Αντώνης Καπνίσης, Su Wong, «Εμπλοκή»
διάρκεια: 11 Μαΐου έως 17 Ιουλίου 2020
Ηρώων Σκοπευτηρίου 54

Η Εύη Ζαμπέλη συμμετέχει με τα παραστατικά και βιωματικά έργα της. Δημιουργώντας φανταστικά περιβάλλοντα γεμάτα χρώμα και μια μυστηριώδες ατμόσφαιρα από την οποία αναδύονται οι μορφές, η καλλιτέχνις «εμπλέκει» νοητικά τον θεατή στον δικό της προσωπικό σύμπαν. Ο Αντώνης Καπνίσης πραγματεύεται την έννοια του τοπίου υπό το πρίσμα της επιπεδότητας και όχι με διάθεση νατουραλιστικής απόδοσης. Χρησιμοποιώντας το μαύρο χρώμα συμβάλλει στην ακύρωση μιας «αισθητικής» απόλαυσης της φύσης και την αντιστροφή προς έναν εσωτερικό κόσμο. Τα έργα της Su Wong βασίζονται στην καθημερινή έρευνα που είναι εγγενής στην είσοδο σε μια νέα κουλτούρα. Οι πίνακές της αναδύονται από την εμπειρία της στο φυσικό και αστικό περιβάλλον της Ελλάδας και βασίζονται στο διαρκές ενδιαφέρον της να σπάει χρονικά όρια για να τα συνδυάσει σε ένα τοπίο.

Γκαλερί Άλμα
«Γνωριμίες»
διάρκεια: 11 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου
Υψηλάντου 24

Η έκθεση αποτελείται από έργα πέντε νέων, πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών: Ήρα Βιτάλη, Ανδρέας Γκάνας, Χρήστος Κατσίνης, Σοφία Παπαδοπούλου και Ανδρέας Σπηλιωτόπουλος παρουσιάζουν το έργο τους στο ελληνικό κοινό. Όπως λέει ο επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Καζάζης: «Όταν αποφάσισα να προτείνω στην γκαλερίστ της ΑΛΜΑ, Μαρία Αλμπάνη, πρωτοεμφανιζόμενους εικαστικούς, είχα υπ’ όψιν μου τα εξής: την προσωπική μου πίστη σε αυτούς, την καλλιτεχνική ποιότητα, την ευρύτητα, καθώς και τη σταθερή και συνεχή εξέλιξη του έργου τους. Γνωρίζω τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες εδώ και πολλά χρόνια και ξέρω ότι ο καθένας από τους πέντε συμμετέχοντες επιθυμεί να προσφέρει ταυτόσημη την εικόνα του στον θεατή».

P-art Gallery
Μίμα Ραζέλου, «Walks»
διάρκεια: 17 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου
www.p-artgallery.com

Η Μίμα Ραζέλου παρουσιάζει στον Virtual 3D art χώρο της P-art Gallery την ατομική της έκθεση με τίτλο «Walks». Η καθημερινή κίνηση των ανθρώπων, του κοινού βήματος, της ενέργειάς τους ενέχει μία υποκειμενική κατάσταση ή ένα σενάριο που την οδήγησαν σε μία θεματική ενότητα με κεντρική έννοια το περπάτημα. Έργα εμπνευσμένα από τη μακρά παράδοση, που συνδέει τον περίπατο με την παραγωγή της σκέψης και της συνειδητοποίησης, η καλλιτέχνης καλεί το κοινό για μια σιωπηλή βόλτα.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης