Τα έργα της «Σχολής των Αθηνών» που θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη

Από την Πειραιώς στην Ομόνοια και στον Λυκαβηττό

Τετάρτη βράδυ· η Πειραιώς, αγέρωχη και ήσυχη τα ανοιξιάτικα βράδια του κατά τεκμήριο χειμωνιάτικου Φεβρουαρίου, με τη μεταβιομηχανική της εσάνς, αποτελεί πάντα ένα τοπόσημο που σε φέρνει αντιμέτωπο με την Αθήνα της προσπάθειας ― και της παντοειδούς διασκέδασης πια, ειδικά στο κομμάτι της από την Τεχνόπολη ως το Μουσείο Μπενάκη. Στον εμβληματικό χώρο της Πειραιώς 130, υπό την επιμέλεια των Neiheiser Argyros, η «Σχολή των Αθηνών», το ελληνικό περίπτερο της βενετσιάνικης Μπιενάλε 2018, έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη για να μας δείξει τη σημασία της μάθησης διά του mingling, της ώσμωσης, της ζύμωσης. Διότι η γνώση δε δημιουργείται μόνο από τη διαπροσωπική σχέση του καθηγητή και του μαθητή μέσα σε τέσσερις (ή περισσότερους) τοίχους ― η γνώση γεννιέται στους διαδρόμους, στους κοινούς χώρους όπου εκείνοι που την υπηρετούν ή την υπηρετούν τη διαχέουν και την ανταλλάσσουν. Έτσι, 70 διαφορετικοί ακαδημαϊκοί χώροι, κλίμακας 1:200, παρουσιάζουν ένα work-in-progress για την αρχιτεκτονική των ακαδημαϊκών κοινών, που αποτελεί συνεργασία μεταξύ των φοιτητών του ΕΜΠ και της Architectural Association στο Λονδίνο και διευρύνει την έρευνα που παρουσιάστηκε στο ελληνικό περίπτερο.

Έργο της Ντορέιντα Τζόγκου από την έκθεση στο «Ρομάντσο»

Πέμπτη βράδυ· η Ομόνοια περιμένει πώς και πώς το καινούργιο της πρόσωπο (και, μάλλον, την καινούργια της θέση στην καρδιά της Αθήνας, αλλά αυτό μένει να φανεί). Στο Γεράνι, τη γειτονιά που κάθε δεκαετία αλλάζει πρόσωπο και επιχειρηματίες, στο «Ρομάντσο» της οδού Αναξαγόρα, η αλβανικής καταγωγής Ντορέιντα Τζόγκου, με video, γλυπτική, σχέδια και εγκαταστάσεις, κάνει ένα ταξίδι από την Αθήνα ώς το ορυχείο της Σελενίτσα, ανασυστήνοντας τη σχέση της ύλης που κρύβεται στη γη και εκείνης που συναντούμε στις πόλεις μας, στην καθημερινότητά μας, στη ζωή μας τελικά.

Από το Γεράνι ως τον Λυκαβηττό, ο περίπατος την Πέμπτη το βράδυ θα είναι και πάλι σαν μία αισθητηριακή αποτίμηση της Αθήνας: από την έθνικ Ομόνοια, μέσα από τους παραποτάμους της Σταδίου, που παλεύει χρόνια τώρα να ξαναζωντανέψει, και τα ζικ ζακ στις παρυφές και τα έγκατα του Κολωνακίου, ο περιπατητής έρχεται αντιμέτωπος με τα χίλια πρόσωπα της πρωτεύουσας. Φτάνοντας στο «St George Lycabettus», οι 18 επιμελητές και οι 30 εικαστικοί ―και όχι μόνον― performers, στα δωμάτια του ξενοδοχείου, συνεχίζουν τη μεγάλη θεωρητική και καλλιτεχνική συζήτηση, μεταξύ επιμελητών, θεωρητικών και καλλιτεχνών, που έχει ανοίξει η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος και τα Rooms της, τα οποία παρουσιάζονται ήδη από το 1999. Η φετινή έκθεση γίνεται σε συνεργασία τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πάνθεον».

Τέχνη και περιήγηση, αίσθηση και γνώση ― ο Walter Benjamin μπορεί να είναι περήφανος για μας!

Performance Rooms 2020. Παραχώρηση: Αίθουσα Τέχνης Καππάτος

«Σχολή των Αθηνών», Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, διάρκεια: 20/2 έως 17/5, εγκαίνια: 19/2, 20.00.

Ντορέιντα Τζόγκου, «Miniera», «Ρομάντσο», Αναξαγόρα 3-5, διάρκεια: 20-28/2, εγκαίνια: 20/2, 20.00.

Performance Rooms 2020, ξενοδοχείο St George Lycabettus, Κλεομένους 2, διάρκεια: 20-23/2, εγκαίνια: 20/2, 19.00-23.00.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης