Άποψη από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο © AP Photo/Matt Dunham

Θα πληρώσει η Βρετανία το… μάρμαρο;

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο, στην Αθήνα, δεν είναι μόνο μία συζήτηση και ένα αίτημα που διατρέχουν τρεις διαφορετικούς αιώνες· είναι, πλέον, ένα ζήτημα που τείνει να καθορίσει διάφορες παραμέτρους του διαζυγίου μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας, όπως εκείνες θα οριοθετηθούν από τη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Η πρόσφατη διαρροή ενός προσχεδίου των απαιτήσεων της Ε.Ε. για το Brexit θέλει την Ένωση να θέτει, μεταξύ των όρων του διαζυγίου, και την επιστροφή των «Μαρμάρων» κάτι που, εξάλλου, αποτελεί ένα αίτημα που επανεμφανίζεται ―θεσμικά και μη― στις σχετικές συζητήσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα κι εντεύθεν.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσίευμα, στον Guardian, στον Independent και στο πρακτορείο Bloomberg, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και, ασφαλώς, η Ελλάδα φέρονται, από τη σχετική διαρροή, να κάνουν γενικές αναφορές περί επιστροφής όσων πολιτισμικών θησαυρών έχουν αποσπαστεί από τις χώρες καταγωγής τους και παύσης της παράνομης μετακίνησης αρχαιολογικών θησαυρών στην ευρωπαϊκή επικράτεια και να μη θέτουν, ωστόσο, ευθέως ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς αξιωματούχοι θέλουν την αναφορά να σχετίζεται με έργα τέχνης του 18ου του 19ου αιώνα, που εμφανίζονται σε δημοπρασίες στη Βρετανία.

Όλες οι πλευρές, πάντως, τηρούν πολύ προσεκτική στάση απέναντι στο ζήτημα, με ορισμένους να επιμένουν ότι το ζήτημα του επαναπατρισμού των αρχαιοελληνικών θησαυρών αποτελεί διμερές ζήτημα, μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, ενώ εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης θεωρεί ότι το ζήτημα αποκλείεται από οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το διαζύγιο Ε.Ε. και Γηραιάς Αλβιώνος.

Όπως και να ’χει, η σχετική διαρροή του προσχεδίου των αιτημάτων της ευρωπαϊκής οικογένειας, η τελική μορφή των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη, επαναφέρει το ζήτημα, και μάλιστα με αυξανόμενη ένταση, κάτι που θα αναγκάσει, αργά ή γρήγορα, επίσημα χείλη να προβούν σε δηλώσεις ― οι οποίες, με τη σειρά τους, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πυροδοτήσουν έναν νέο κύκλο διαμάχης και διαξιφισμών επισήμως και ανεπισήμως.

Διαμαρτυρία, στις 15/1/2018, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στον φυσικό τους χώρο. © AP Photo/Yorgos Karahalis

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης