Εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών και του κορονοϊού, η Art Basel του Χονγκ Κονγκ, που ματαιώθηκε, δίνει τη δυνατότητα πλέον ψηφιακών περιπτέρων.

Η Art Basel του Χονγκ Κονγκ βρήκε τη λύση

Σε ρεπορτάζ της στο τ. 248 των «Νέων της Τέχνης», η Αννίτα Αποστολάκη έγραφε για τη μεγάλη αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στις μεγάλες φουάρ του κόσμου εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε την Art Basel Hong Kong, η οποία επρόκειτο να σηκώσει αυλαία στις 19 του ερχόμενου Μαρτίου και όπου «οι πορείες διαμαρτυρίας και τα επεισόδια που συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στην περιοχή Wan Chai, όπου βρίσκεται ο χώρος διεξαγωγής της ασιατικής φουάρ, έχουν προβληματίσει σοβαρά τους συμμετέχοντες γκαλερίστες».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ξέσπασμα του κορονοϊού δημιούργησε επιπλέον προβλήματα, με αποτέλεσμα η Art Basel του Χονγκ Κονγκ να αναβληθεί και να επιφέρει μεγάλο προβληματισμό σε όσους εμπλέκονται στην αγορά της τέχνης, αφού η ματαίωση της φουάρ σημαίνει αυτόχρημα και την αναστολή της παρουσίας των καλλιτεχνικών προϊόντων στην ασιατική αγορά, η οποία, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη της διάσημης αναλύτριας Clare McAndrew στον Αλέξανδρο Στάνα στο τ. 248 των ΝτΤ, η Κίνα κατέχει το 19% του παγκόσμιου μεριδίου της αγοράς της τέχνης.

 

Άποψη από την περυσινή φουάρ. ©AP Photo/Kin Cheung

Σε αυτό το πνεύμα φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι της μεγάλης διοργάνωσης προσπάθησαν και μάλλον βρήκαν λύση. Όπως διαβάζουμε στο Art News, χθες, Πέμπτη, η Art Basel δήλωσε ότι θα παραχωρήσει στις γκαλερί που θα συμμετείχαν στην έκθεση του Χονγκ Κονγκ την ευκαιρία να πουλήσουν έργα μέσω διαδικτυακών χώρων προβολής. Αυτές οι ηλεκτρονικές περιοχές πωλήσεων θα βρίσκονται στον διαδικτυακό αέρα από τις 20 έως τις 25 Μαρτίου και θα υπάρχουν ημέρες VIP preview στις 18 και 19 Μαρτίου. Οι ψηφιακές αυτές αίθουσες θα είναι προσβάσιμες μέσω της ιστοσελίδας της Art Basel αλλά και της εφαρμογής της έκθεσης και θα είναι διαθέσιμες στους εκθέτες χωρίς επιπλέον κόστος.

Ο Marc Spiegler, global director της φουάρ, δήλωσε: «Καθώς η αγορά έργων τέχνης συνεχίζει να εξελίσσεται, η Art Basel διερευνά συνεχώς τον τρόπο με τον οποίον οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μας δώσουν ευκαιρίες για να υποστηρίξουμε τις γκαλερί μας. Οι διαδικτυακοί χώροι προβολής θα παράσχουν στις γκαλερί περαιτέρω δυνατότητα συναναστροφής με το παγκόσμιο ακροατήριό μας, συμπληρώνοντας τις βασικές προσωπικές αλληλεπιδράσεις που συνεχίζουν να υποκινούν την αγορά τέχνης».

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης