Παρά τη διαδικτυακή έκδοση της Frieze New York, το «ετήσιο» γλυπτό στο Rockfeller Center παραμένει θεσμός @ Shutterstock

Ξεκίνησε η online Art Basel του Χονγκ Κονγκ, ακυρώνεται η Frieze New York

Μπορεί η Frieze της Νέας Υόρκης να ακυρώθηκε, ωστόσο η Art Basel του Χονγκ Κονγκ άνοιξε χθες τις διαδικτυακές της πύλες. Έτσι, από το σπίτι πλέον, αφού όλοι #menoume_spiti, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν, να θαυμάσουν και να αγοράσουν τα έργα που εκτίθενται στη μεγάλη φουάρ. Μάλιστα, ένα από τα αστεία που κυκλοφορούν, όπως διαβάζουμε στο Artnet, είναι το εξής: «Όταν ο θεός κλείνει μια γκαλερί, ανοίγει έναν browser».

Ένα από τα καλά, πάντως, της online έκδοσης της Art Basel του Χονγκ Κονγκ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο δούρειο ίππο για την αγορά τέχνης στην Ασία, είναι, όπως λένε οι συντελεστές της, ότι κάθε περίπτερο μπορεί να αλλάζει τα έργα που επιδεικνύει στο ψηφιακό κοινό αν εντοπίζει ότι τα προϋπάρχοντα δεν τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Στο ίδιο πλαίσιο, πάντως, ενώ παρατηρείται ότι πλείστοι όσοι φιλότεχνοι, συλλέκτες και επιχειρηματίες θα μένουν για όλο και περισσότερο στις οθόνες του, με άπλετο ελεύθερο χρόνο για διαδικτυακό σερφάρισμα, η οικονομική ανασφάλεια που επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί δισταγμό στους υποψήφιους αγοραστές και φόβο στους πωλητές.

Έργο του Κινέζου καλλιτέχνη Lu Yang Art Basel του Χονγκ Κονγκ του 2019 © AP Photo/Vincent Yu

Frieze New York

Στην άλλη άκρη του πλανήτη, η Frieze της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε την ακύρωση της ένατης έκδοσης της διοργάνωσης εξαιτίας της διασποράς του κορονοϊού, καθώς ο δήμαρχος της αμερικανικής μητρόπολης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, έθεσε σε εφαρμογή μέτρο απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 500 ατόμων. Η φουάρ ήταν έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της στις 6 Μαΐου, για τους VIP. Σύμφωνα με ανακοίνωση των στελεχών της Frieze, οι εκθέτες θα λάβουν εξ ολοκλήρου τα χρήματα της συμμετοχής τους.

Άλλες εκθέσεις, πάντως, σε αντίθεση με τη νεοϋορκέζικη διοργάνωση, όπως η Dallas Art Fair (Οκτώβριος), η Art Cologne (Νοέμβριος) και η Art Brussels προτίμησαν να αναβληθούν για αργότερα μες στον χρόνο, ενώ κάτι παρόμοιο σκέφτεται να κάνει και η Art Basel στην Ελβετία, μεταθέτοντας τη διοργάνωση για το φθινόπωρο. Εξάλλου, η Frieze London αλλά και η Frieze Masters, που έχουν σχεδιαστεί για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ευελπιστούν, όπως όλη η ανθρωπότητα ασφαλώς, να έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση και να επανέλθουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα.

Καινοτομίες

Με το hashtag #ArtistSupportPledge, ο Βρετανός καλλιτέχνης Matthew Burrows προτρέπει, διά του Instagram, τους καλλιτέχνες να πωλούν έργα τους έως 200 λίρες και, μόλις οι ίδιοι συγκεντρώσουν πωλήσεις 1.000 λιρών, να αγοράζουν έργο συναδέλφου τους, έτσι ώστε να μειωθούν τα πλήγματα των εικαστικών, που είναι από τους πρώτους, όπως όλες οι επισφαλείς επαγγελματικές ομάδες, που βλέπουν τα αποτελέσματα της πανδημίας. Οι καλλιτέχνες, πάντως, που στηρίζουν, αργά και σταθερά προς ώρας, την κίνηση αυτοί ελπίζουν να εξαπλωθεί με τον ίδιο ρυθμό που διασπείρεται και ο κορονοϊός…

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης