Janis Rafa, A sign of prosperity to the Dreamer, 2014, film still. Από την έκθεση στο State of Concept Athens. Παραχώρηση του καλλιτέχνη.

Οι εκθέσεις που θα δούμε αυτή την εβδομάδα

Το ΕΜΣΤ στο… ΕΜΣΤ

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια· αρκεί ένας αναστεναγμός ανακούφισης ότι το μουσείο για το οποίο έχουν τόσα γίνει, ξεγίνει και γραφτεί ανοίγει πλέον τις πόρτες του στο κοινό, έστω και σε δοκιμαστική λειτουργία, προ των επισήμων εγκαινίων που θα γίνουν κάποια στιγμή ώς το Πάσχα. Το ΕΜΣΤ, από τις 28/2, θα υποδέχεται τους επισκέπτες, δωρεάν, προσπαθώντας να πάρει τη θέση που του αξίζει σε τοπικό και οπωσδήποτε υπερτοπικό επίπεδο. Η μόνιμη συλλογή του μας περιμένει.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Καλιρρόης και Φραντζή.


Οι Διαχρονίες στον Ελληνικό Κόσμο

Το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας έχει ήδη κατεβεί στην Αθήνα, όπου, από τις 25 Φεβρουαρίου, παρουσιάζει μία έκθεση που είχε ξεκινήσει το ταξίδι της στη θεσσαλική πόλη πριν από δύο χρόνια. Με επιμέλεια της Ίριδος Κρητικού, η έκθεση «Διαχρονίες» είναι ένας συγκινητικός διάλογος των εκθεμάτων του μουσείου με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς, σε μιαν επιτυχή προσπάθεια να επιτελεστεί ο τίτλος της έκθεσης. Μία συνομιλία των αιώνων, μία έκθεση για το συνεχές της δημιουργίας, της ζωής, της επιβίωσης και της ομορφιάς.

Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος. 25/2-31/3.


Δέκα χρόνια
gallery genesis

Με φίλους και καλλιτέχνες που έχουν περάσει το εκθεσιακό κατώφλι της gallery genesis γιορτάζει ο ακάματος Γιώργος Τζάνερης τα πρώτα δέκα χρόνια της αίθουσας τέχνης που έχει ιδρύσει. «10 YEARS 12 MONTHS & 7 DAYS &…» είναι ο τίτλος της έκθεσης, την επιμέλεια της οποίας έχει η Ίρις Κρητικού. Συμμετέχουν πλείστοι όσοι στη γιορτή αυτή, που θα διαρκέσει έως τις 7 Μαρτίου και θα έχει εορταστικό χαρακτήρα. Μία βόλτα από την γκαλερί θα είναι σαν μία βόλτα από το 2010, όπου ο Γιώργος Τζάνερης μας πηγαίνει από έκθεση σε έκθεση, από καλλιτέχνη σε καλλιτέχνη.

Gallery Genesis, Χάρητος 35, διάρκεια: 27/2-7/3, εγκαίνια: 27/2


Ομαδική έκθεση σε ένα τριώροφο των Εξαρχείων

Η έκθεση «Ζει και εργάζεται στην Αθήνα» είναι αυτό που γνωρίζουμε, αλλά πολλές φορές δεν εντοπίζουμε: η εσωτερική νομαδικότητα, η καλλιτεχνική μετακίνηση, η ατομική αντίληψη που συμβαίνουν όσο ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται. Ενεργοποιώντας ένα κτίριο στην καρδιά των Εξαρχείων, η ομάδα εργασίας της έκθεσης (Γιώργος Γεωργακόπουλος, Βίκη Μπέτσου, Γιώργος Χαρβαλιάς, Δημήτρης Γκινοσάτης) παρουσιάζουν έργα που δεν έχουν ως πυρήνα τους κάποιο «θέμα», αλλά μάλλον το θέμα: τη δημιουργία ενώ υπάρχουμε, ενώ ζούμε, ενώ εργαζόμαστε, ενώ, εντέλει, είμαστε.

Ερεσσού 40, 28/2-13/3.

 

Δύο εκθέσεις στην Allouche Benias Gallery

Νέα έργα των Robert Nava και Michael Polimeni (Bäst) και η νέα ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Ντούρα «And The People Bowed And Prayed» παρουσιάζονται στην Allouche Benias Gallery. Η πρώτη έκθεση διερευνά τη θέση ότι «τα πάντα μπορούν να είναι τα πάντα» μέσα στον χαοτικό και ρευστό κόσμο που ζούμε. Εγκαταστάσεις και καμβάδες, με αφορμή τη ζωή στη Νέα Υόρκη, το ντουέτο παρουσιάζει όσα δεν βλέπουμε διότι δεν προλαβαίνουμε να αντιληφθούμε, όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της ζωής, όσο κι αν εκείνο απαιτεί να είμαστε παρόντες και άγρυπνοι. Η έκθεση του Αλέξανδρου Ντούρα, από την άλλη, αποτελείται από εγκαταστάσεις και ηχητικά τοπία που οδηγούν «σε μία νέα θεολογία», με τον λοξό και αφαιρετικό τρόπο που απλώς πυροδοτεί και κινητοποιεί σκέψεις, αλλά και ίσως αλλάζει, έστω και για μια στιγμή, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Allouche Benias Gallery, Κανάρη 1, 28/2-4/4.

 

H Sara Björg Bjarnadóttir στο A-Dash

Ο χώρος και εμείς· εμείς και όλες μας οι αισθήσεις. Σε μία πειραματική έκθεση, η Ισλανδή Sara Björg Bjarnadóttir μάς καλεί να ενεργοποιήσουμε όλες μας τις φυσικές αισθήσεις και να αναγνωρίσουμε εαυτούς και αλλήλους, το έξω και τον μέσα μας χώρο, να βρούμε το σώμα μας ανάμεσα σε άλλα σώματα, ακολουθώντας τη φυσική μας αντίληψη. Για δύο ημέρες, η Sara Björg Bjarnadóttir θα μας ωθήσει να ενεργοποιήσουμε όλο το οπλοστάσιο που έχουμε για να αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας ― κι ίσως την ίδια μας τη ζωή…

A-Dash, Ασκληπιού 74, 29/2-1/3.

 

Ομαδική έκθεση στο State of Concept Athens

Στην έννοια της αντίληψης και της έκφρασης, ιδίως της μεταγλωσσικής, εστιάζει η έκθεση «utters excess in between». Γλυπτά, εγκαταστάσεις, αρχεία, φωτογραφίες, μεταξύ άλλων, δημιουργούν ένα πλαίσιο εντός του οποίου καλούμαστε να αναρωτηθούμε για τον τρόπο που όντως υπάρχουμε και για τους τρόπους που μπορούμε ―ή δεν μπορούμε τελικά― να υπάρξουμε, να σκεφτούμε, να δράσουμε. Με την ανοικείωση και το ξάφνιασμα, τα έργα της έκθεσης είναι ένας περίπατος στον κόσμο που συμβαίνει ή θα μπορούσε να συμβεί.

State of Concept Athens, Τούσα Μπότσαρη19, Κουκάκι, 28/2-4/4.

 

Η Mαρία Βασιλάκη στην Gallery 7

«Ο φανταστικός επισκέπτης, τα αγκάθια και ένα τριζόνι» είναι ο τίτλος της έκθεση της Μαρίας Βασιλάκη και αποτελεί μία περιπλάνηση στην Τζια και στις λεπτομέρειες που παρατηρεί ένας οδοιπόρος κοιτώντας τη γη. Το γνώριμο τοπίο των Κυκλάδων, η φαινομενικά νεκρή μα τελικά τόσο ζωντανή φύση τους, γίνονται μία καταβύθιση σε τόπους όπου η Μαρία Βασιλάκη ―και όχι μόνον εκείνη ασφαλώς― βρίσκει μια μικρή αλήθεια, σε τόπους όπου έχουμε όλοι μας πάει, στ’ αλήθεια ή με τα μάτια κλειστά.

Gallery 7, Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου, 25/2-14/3.

 

Ο Ανδρέας Βούσουρας στην Alma Gallery

Πόσο Passé είναι το σύμπλεγμα του προσωπικού βιώματος και του δημόσιου βίου; Πόσο έχει ξεπεραστεί αυτό που μας «μεγάλωσε» και εκείνο που «γίναμε»; Τι συμβαίνει με τις μέσα κι έξω επαναστάσεις, τον Μάη του ’68 και όσα εκείνος έφερε και χάρισε στον 20ό αιώνα; Ο Ανδρέας Βούσουρας, με τα υβριδικά έργα του, επιμένει να επαναφέρει στο προσκήνιο όσα μας διαμόρφωσαν ως άτομα και ως τμήματα ομάδων και κοινωνιών. Το «Passé» είναι μία έκθεση για το βλέμμα που κινείται από μέσα προς τα έξω και τούμπαλιν, από το μεγάλο στο μικρό και πίσω.

Alma Gallery, Υψηλάντου 24, 27/2-28/3.

 

Ο Αριστοτέλης Τζάκος στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Χρώμα και λιτές γεωμετρικές γραμμές, το ασυνείδητο και το συμβαίνον, το φως και η έντασή του. Ο καθηγητής της ΑΣΚΤ Αριστοτέλης Τζάκος επανέρχεται με μία υπαρξιακή έκθεση, που αποτελεί μία διαδρομή από το άμορφο και το φαινομενικά μη αντιληπτό στο καθαρό, το συγκεκριμένο, το σαφές. Όπως σχολιάζει ο ποιητής Κώστας Δ. Υφαντής, ο ζωγράφος «μας κάνει να σκεφτούμε τα όρια της έντεχνης απεικόνισης, του τι μπορεί να υπάρχει εκεί έξω ιδωμένο και προβαλλόμενο από την ενδοχώρα του ψυχισμού».

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, 24/2-21/3.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης