ΜΑΡΙΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ, Les fiancés turcs © Succession Mario Prassinos, ADAGP Paris 2019, Συλλογή Catherine Prassinos

Συζήτηση στο Μουσείο Μπενάκη, «Ενώνοντας τα νήματα. Από την υφάντρια στην καλλιτέχνιδα»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα», σε συνδιοργάνωση της Alpha Bank και του μουσείου, ανοίγεται, όπως έγραφε σε κείμενό της η Χάρις Κανελλοπούλου στο τ. 247 των ΝτΤ, σε μία αφηγηματική διαδρομή που έχει ως σκοπό να αποκαλύψει την άγνωστη έως τώρα όψη της χειροτεχνικής παραγωγής ταπισερί και χειροποίητων χαλιών από το 1960 έως το 1980 σε συνομιλία με τα ζωγραφικά έργα από τα οποία προήλθαν, αλλά και να διερευνήσει τις νεότερες αναζητήσεις της fiber art στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία και συντονισμό της δημοσιογράφου της «Καθημερινής» Μάρως Βασιλειάδου, θα γίνει μια συνάντηση και συζήτηση για τη σημασία των υφάνσεων, παλαιά και τώρα, στο Καφέ του Μουσείου Μπενάκη στις 18.00, με τίτλο: «Ενώνοντας τα νήματα. Από την υφάντρια στην καλλιτέχνιδα». Οι επιμελητές της έκθεσης Ειρήνη Οράτη και Κωνσταντίνος Παπαχρίστου θα συνομιλήσουν σχετικά με τις Αρετή Λεοπούλου, επιμελήτρια του ΜΟΜus, Αργυρώ Αμαργιωτάκη, ανιψιά του ζωγράφου Γιάννη Φαϊτάκη, Αριστέα Σκορδά-Ζαννιά, υφάντρια της Οικοτεχνίας της Βασιλικής Πρόνοιας, και Ισμήνη Σαμανίδου, καλλιτέχνιδα.

 

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ – ΓΚΙΚΑΣ, Γλέντι στην ακρογιαλιά ΙΙ © Μουσείο Μπενάκη/Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζει τις πρακτικές αυτές σε διακριτές περιόδους, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’60, όταν ζωγραφικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών μεταφέρονταν στον υφαντό τάπητα από τεχνίτριες της Οικοτεχνίας. «Στη δραστηριότητα αυτή, σημαντικότατη θεωρώ τη συμβολή του Γιάννη Φαϊτάκη, ο οποίος έφερε στην Ελλάδα τη γνώση της παραδοσιακής γαλλικής ταπισερί σε οριζόντιο αργαλειό», ανέφερε η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank Ειρήνη Οράτη, η οποία συνεπιμελείται την έκθεση με τον Κωνσταντίνο Παπαχρίστου και είχε μιλήσει σχετικά στα ΝτΤ και. «Μαζί με τον Γιάννη Τσαρούχη, έπεισαν σύγχρονούς τους ζωγράφους (Γ. Μόραλη, Σ. Βασιλείου, Ν. Νικολάου, Ν. Χ. Γκίκα, Γ. Σπυρόπουλο) να κάνουν αυτή την υπέρβαση. Φυσικά, όλοι γνώριζαν για την αναβίωση της γαλλικής ταπισερί μέσα στον 20ό αιώνα και επίσης το γεγονός ότι καλλιτέχνες όπως οι Picasso, Braque, Léger, Matisse είχαν συμμετάσχει σε τέτοιες δραστηριότητες πολύ νωρίτερα».

«Ενώνοντας τα νήματα. Από την υφάντρια στην καλλιτέχνιδα», Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Πέμπτη 27/2, 18.00.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης