Detroit Industry, North Wall, 1932-33 (fresco) (detail of 139314) by Rivera, Diego (1886-1957); Detroit Institute of Arts, USA

Μεξικανοί και Αμερικανοί, 100 χρόνια πριν από το τείχος του Τραμπ

Μία μεγάλη έκθεση παρουσιάζει αυτή την περίοδο το Whitney Museum of American Art. Έχει τίτλο «Vida Americana: Mexican Muralists Remake American Art, 1925-1945» και θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου του 2020. Με περίπου 200 έργα από 60 καλλιτέχνες από τις ΗΠΑ και το Μεξικό, το μουσείο, με επιμελήτρια την Barbara Haskell, παρουσιάζει την αλληλεπίδραση Αμερικανών και Μεξικανών καλλιτεχνών, εστιάζοντας κυρίως στον αντίκτυπο των δεύτερων καλλιτεχνών επί των πρώτων, αλλά και στο πώς η συνάντηση με τους Μεξικανούς προέτρεψε τους Αμερικανούς να δημιουργήσουν έργα επικών αφηγήσεων για την ιστορία της πατρίδας τους, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αιτήματα της εποχής για άρση των οικονομικών και φυλετικών ανισοτήτων.

Frida Kahlo, Me and My Parrots, 1941

Εξάλλου, η μεξικανική επανάσταση του 1920 ήταν εκείνη που επέφερε ριζικό πολιτιστικό μετασχηματισμό στη χώρα, ανανεώνοντας τη σχέση τέχνης και κοινού, καθώς η πρώτη αφοσιώθηκε στην αναπαράσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αυτόνομης ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι καλλιτέχνες της περιόδου κινήθηκαν μακριά από τα τότε κυρίαρχα ευρωπαϊκά πρότυπα και τεχνοτροπίες, δημιουργώντας μία ανεξάρτητη, εθνική καλλιτεχνική γλώσσα, που συμπεριελάμβανε τις τοπικές συνήθειες, τα εγχώρια και βαθιά ριζωμένα ήθη και έθιμα.

Jackson Pollock, Composition with Flames, 1936

Ήταν την ίδια περίοδο κατά την οποία Αμερικανοί καλλιτέχνες συνέρρεαν στο γειτονικό Μεξικό, ενώ οι Μεξικανοί συνάδελφοί τους ταξίδευαν στις ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό fusion, που μοιραία επηρέασε την καλλιτεχνική παραγωγή των δύο χωρών, φέρνοντάς τες εγγύτερα· το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που κάνει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με το τείχος που υψώνει στα σύνορα με το Μεξικό. Με το καλλιτεχνικό αυτό πηγαινέλα, παρουσιάστηκαν επί αμερικανικού εδάφους τοιχογραφίες, πίνακες και prints, έργα σε συνεργασία Αμερικανών και Μεξικανών καλλιτεχνών.

Ορισμένοι από τους 60 καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν είναι οι Frida Kahlo, Tina Modotti, Jackson Pollock, José Clemente Orozco, Diego Rivera, Jacob Lawrence, Aaron Douglas και David Alfaro Siqueiros.

Tina Modotti, Workers’ Parade, 1926

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης