© AP Photo/Joel Ryan

Η κρίση του κορονοϊού χτυπά τους εργαζομένους της τέχνης

Η κρίση του κορονοϊού δεν είναι μόνο υγειονομική αλλά και οικονομική. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στον πολιτιστικό τομέα, ο οποίος ήταν αναμενόμενο ότι θα βαλλόταν από τους πρώτους. Έτσι, τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι ειδήσεις για απολύσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών από μουσεία και οίκους δημοπρασιών.

Την αρχή έκανε ο Sotheby’s, ο οποίος, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, την πρώτη του μηνός απέλυσε ή έθεσε σε διαθεσιμότητα περίπου 200 άτομα ― δηλαδή, το 12% του εργατικού προσωπικού. Παράλληλα, θα γίνει μείωση 20% στους μισθούς των εργαζομένων σε Αγγλία και ΗΠΑ, με επιπλέον μείωση 10% στα υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης. Η κίνηση αυτή έγινε την ίδια μέρα που ο οίκος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι τελικά θα αναβάλει τις προγραμματισμένες για τον Μάιο δημοπρασίες στη Νέα Υόρκη με έργα ιμπρεσιονιστικής, μοντέρνας και αμερικανικής τέχνης ― αν και οι διαδικτυακές δημοπρασίες που αντικατέστησαν τις ζωντανές του έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα ποσά.

© AP Photo/Julie Jacobson

Αντίστοιχα, ο Christie’s, ο οποίος πρώτος είχε αναβάλει από τα μέσα Μαρτίου τις μεγάλες δημοπρασίες του Μαΐου στη Νέα Υόρκη, έχει κάνει μειώσεις εξωτερικών συνεργατών, περικοπές εξόδων και έχει εκμεταλλευτεί το επίδομα αργίας σε όποιες από τις χώρες όπου διατηρεί γραφεία δίδεται. Ακόμη, παρότι οι δημοπρασίες του οίκου συνεχίζονται κανονικά διαδικτυακά, έχει προτρέψει τα υψηλόβαθμα στελέχη του να θυσιάσουν ένα ποσοστό των μηνιαίων απολαβών τους χάριν της προστασίας των χαμηλόμισθων υπαλλήλων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Art Newspaper, και ο Bonhams θα προχωρήσει σε διαθεσιμότητα εργαζομένων, ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του οίκου Phillips που επίσης ανέβαλε στα μέσα Μαρτίου τις νεοϋορκέζικες δημοπρασίες του Μαΐου για τέλη Ιουνίου ― μία ίσως υπεραισιόδοξη εκτίμηση που μένει να φανεί αν θα πραγματοποιηθεί.

Το σοκ στον κόσμο της τέχνης έχει έρθει, όμως, από τις απολύσεις που γίνονται στον μουσειακό τομέα. Παρόλο που τα αμερικανικά μουσεία υπάγονται στη νέα νομοθεσία για οικονομική ανακούφιση ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων που θέσπισε το Αμερικανικό Κογκρέσο στα τέλη Μαρτίου, αφού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Μουσείων, χάνουν τουλάχιστον 33 εκατ. τη μέρα, την περασμένη εβδομάδα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜΑ) της Νέας Υόρκης έθεσε εκτός ισχύος όλα τα συμβόλαια των εκπαιδευτικών που δούλευαν ως εξωτερικοί συνεργάτες στα προγράμματά του. Όπως ανέφερε το Hyperallergic, το ενημερωτικό email που τους εστάλη κατέληγε στο ότι, ακόμη και όταν ξανανοίξει το ΜοΜΑ, θα πάρει μήνες, αν όχι χρόνια, μέχρι να επιστρέψει σε σημείο που να έχει τη δυνατότητα, οικονομικά και λειτουργικά, να χρειαστεί υπηρεσίες εκπαιδευτικών.

© AP Photo/Bebeto Matthews, File

Σε άλλα επιφανή μουσεία της αμερικανικής μητρόπολης έγιναν, όμως, απολύσεις μόνιμου προσωπικού. Το Whitney Museum of American Art απέλυσε 76 άτομα που είτε ήταν λίγο καιρό στον οργανισμό είτε δούλευαν στην εξυπηρέτηση επισκεπτών, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη του έχουν ήδη υποστεί μείωση μισθών, εν αναμονή νέων ανακοινώσεων μέχρι την οριστικοποίηση του αναθεωρημένου οικονομικού πλάνου για τη φετινή χρονιά. Εκτός από αντίστοιχες μειώσεις μισθών, το New Museum έθεσε σε διαθεσιμότητα 41 υπαλλήλους που απασχολούνταν μερικώς ή πλήρως στην εξυπηρέτηση επισκεπτών, στη συντήρηση και στην ασφάλεια του κτιρίου, τους οποίους ελπίζει «να επαναπροσλάβει με το που επιτρέψουν οι συνθήκες», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε.

Ανάμεσα στα γνωστά αμερικανικά μουσεία που έχουν προβεί τις τελευταίες εβδομάδες σε παρόμοιες ενέργειες είναι το Μουσείο Hammer και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ, τα Μουσεία Carnegie στο Πίτσμπουργκ και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μασαχουσέτης, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 120 από τους 165 υπαλλήλους του.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης