Το κολάζ «Glen 1984» του Jean-Michel Basquiat από τη μεγάλη έκθεση «Basquiat: Boom for Real» στο Barbican Art Gallery του Λονδίνου το 2017 © AP Photo/Matt Dunham

Ο επίμονος πλαστογράφος

Ήταν γνωστός στις Αρχές στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, αλλά δεν περίμενε κανείς ότι θα έφτανε ώς εκεί. Ο Philip Bennet Righter, 43 ετών, δήλωσε ένοχος για την απόπειρα πώλησης πλαστών έργων του Andy Warhol και του Jean-Michel Basquiat αξίας 6 εκατ. δολαρίων, ενώ μέχρι στιγμής έχει πουλήσει ήδη πουλήσει έργα των Keith Haring (το 2016, σε γκαλερί στο Μαϊάμι) και Roy Lichtenstein, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, έχοντας πλαστογραφήσει και πιστοποιητικά γνησιότητας των έργων που αγόραζε κατά καιρούς από το eBay, με την «υπογραφή» των ιδρυμάτων που διαχειρίζονται την κληρονομιά των πασίγνωστων καλλιτεχνών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό. Το Αύγουστο του 2017, πούλησε για 50.000 δολάρια έργο του Jean-Michel Basquiat, όπου αναγράφεται η λέξη «SAMO». Το 2018 είχε αποκαλυφθεί η απάτη του και ο ιστότοπος, διά του οποίου είχε γίνει η συναλλαγή, αναγκάστηκε να επιστρέψει τα χρήματα στον αγοραστή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Philip Bennet Righter δήλωσε ότι προέβαινε σε αυτές τις πράξεις για να πληρώσει εγγυήσεις για δάνεια, ενώ ταυτόχρονα αιτείτο διαγραφή φόρου εισοδήματος μέσω φιλανθρωπικών δωρεών των πλαστών έργων σε ιδρύματα. Όταν οι Αρχές τον διέταξαν να πάψει να το κάνει, εκείνος απλώς άλλαζε διαδικτυακά ψευδώνυμα και συνέχιζε τις απάτες.

Το έργο του Basquiat που αποπειράθηκε να πουλήσει ο Αμερικανός πλαστογράφος

Όπως αναφέρει ο Guardian, o Righter είναι γνώριμος στους κοινωνικούς κύκλους του Δυτικού Χόλιγουντ, όπου και εκεί φαίνεται ότι «πουλάει» πλαστές πληροφορίες. Μάλιστα, σε έναν λογαριασμό Instagram, που επιβεβαιώθηκε ότι ανήκει στον Righter, περιγράφεται ως νικητής των βραβείων Emmy, Grammy και της Αμερικανικής Ακαδημίας, αν και αυτό δεν αποδεικνύεται σε κάνενα αρχείο καμίας διοργάνωσης. Ο Righter εμφανίζεται ως παραγωγός για ένα μόνον έργο ― μια ταινία μικρού μήκους του 2016 με το τίτλο «The Good Waiter».

Ταυτόχρονα, το 2009 καταδικάστηκε από δικαστήριο του Μοντγκόμερι της Πενσιλβάνια σε 24 ώρες κοινωνικής εργασίας για κλοπή και εξαπάτηση. Συνολικά, στον… έντιμο βίο του, ο Righter έχει προκαλέσει απώλειες τουλάχιστον 758.265 δολαρίων, ενώ πρέπει να συνυπολογιστούν οι παράνομες φοροαποφυγές του, που ανέρχονται σε τουλάχιστον 100.000 δολάρια.

Τις επόμενες ημέρες, τα δικαστήρια της νότιας Φλόριντα θα εκδώσουν απόφαση για το σύνολο των παράνομων πράξεών του, ενώ υπολογίζεται ότι η ποινή του θα ανέλθει σε μάξιμουμ 25 χρόνια φυλάκισης σε ομοσπονδιακή φυλακή.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης