Vittorio Gregotti, 1927-2020 © AP Photo/Luca Bruno

Vittorio Gregotti, ο μετρ της ιταλικής αρχιτεκτονικής

Νοσηλευόταν στην κλινική του San Giuseppe στο Μιλάνο, όπως και η σύζυγός του Marina Mazza, με συμπτώματα πνευμονίας λόγω προσβολής από τον κορονοϊό που μαστίζει την Ιταλία. Ο Vittorio Gregotti κατέληξε χθες, 15 Μαρτίου, σε ηλικία 93 ετών, έχοντας συμβάλει στον σχεδιασμό εμβληματικών κτιρίων στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Λισαβόνα και τη Σαγκάη, ιδίως από τη δεκαετία του ’70 και μετά.

Το θέατρο της Όπερας Arcimboldi, που φιλοξενούσε παραστάσεις της Σκάλας του Μιλάνου, η οποία είχε κλείσει προσωρινά για ανακαίνιση (2002) © Shutterstock

Αφήνει πίσω του το Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης (1992), το Stadio Luigi Ferraris στη Γένοβα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στην Ιταλία, το φουτουριστικό θέατρο της Όπερας Arcimboldi, που φιλοξενούσε παραστάσεις της Σκάλας του Μιλάνου, που είχε κλείσει προσωρινά για ανακαίνιση (2002), με τους αρχιτέκτονες Mario Botta and Elisabetta Fabbri, το πολιτιστικό κέντρο Belém στην Πορτογαλία που σχεδίασε με τον αρχιτέκτονα Manuel Salgado, το Grand Théâtre της γαλλικής Προβηγκίας, ένα συγκρότημα κατοικιών (Pujiang New Town) στη Σαγκάη αλλά και ένα ακόμη, την Bicocca του Μιλάνου (με το εμβληματικό Università degli Studi di Milano), καθώς και πολλές πανεπιστημιουπόλεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης της Καλαβρίας.

Το εμβληματικό Università degli Studi di Milano στην Bicocca

Ο Vittorio Gregotti γεννήθηκε στη Νοβάρα, στο Πεδεμόντιο, το 1927. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Υπήρξε συνεργάτης του αρχιτεκτονικού περιοδικού Casabella, ενώ διετέλεσε αρχισυντάκτης από το 1955 ως το 1963. Το 1974 ίδρυσε το γραφείο Gregotti Associati International, δίδαξε αρχιτεκτονική θεωρία στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και το 2012 του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο για την προσφορά του, κατά τη διάρκεια της Τριενάλε του Μιλάνου. Θεωρείται σημαίνουσα μορφή των γραμμάτων και των τεχνών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας.

Το Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης

Παράλληλα με την αρχιτεκτονική του προσφορά, ο Vittorio Gregotti διακρίθηκε και στην επιμέλεια εκθέσεων. Το 1975 είχε την εποπτεία της έκθεσης A proposito del Mulino Stucky, η οποία διερεύνησε τις διαθέσιμες επιλογές για τους εγκαταλελειμμένους σιτοβολώνες στην Giudecca της Βενετίας. Η έκθεση αυτή ήταν ο προάγγελος της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το 1980, αφού, με το παράδειγμα και τα αποτελέσματά της, κατέδειξε την ανάγκη της δημιουργίας ενός τέτοιου θεσμού.

Università della Calabria

Το 1976 διορίστηκε διευθυντής των Εικαστικών Τεχνών της Μπιενάλε και, από τη θέση αυτή, άνοιξε το φεστιβάλ στις οπτικές τέχνες σε σχέση με την αρχιτεκτονική, φιλοξενώντας εκθέσεις σε διάφορους χώρους της πόλης. Ταυτόχρονα, διετέλεσε διευθυντής της Μπιενάλε του 1978, που είχε τίτλο «Utopia and the Crisis of Anti-Nature: Architectural Intentions in Italy».

Ο Dario Franceschini, υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας, δήλωσε για τον θάνατο του Vittorio Gregotti: «Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον χαμό του καθηγητή Vittorio Gregotti. Ένας μεγάλος Ιταλός αρχιτέκτονας και πολεοδόμος που προσέδωσε κύρος για τη χώρα μας στον κόσμο. Ο νους μας στην οικογένειά του αυτήν τη θλιβερή ημέρα». Ο Ιταλός αρχιτέκτων έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι ο συνάδελφός του ήταν «μετρ της διεθνούς αρχιτεκτονικής» που «συνέβαλε στην ιστορία του πολιτισμού μας».

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης