Κινηματογραφική online δημοπρασία με… σπάνιες υπογραφές

Σε online δημοπρασία προχωρεί ο οίκος Sotheby’s του Λονδίνου, από τις 17 έως τις 24 Μαρτίου, και μάλιστα με μία συλλογή που έχει κάτι από μια παλιά, χαμένη μα πάντα λαμπερή ιστορία του κινηματογράφου. Πρόκειται για τη συλλογή αυθεντικών αφισών με υπογραφές από οτέρ και ηθοποιούς που έχουν αφήσει ή αφήνουν ακόμα το δικό τους ίχνος ― πίσω από αυτήν τη συλλογή, ο Surgit Sohal.

Σχολούσε από τη δουλειά του στις πέντε το απόγευμα και μετά ―καθώς και όλα τα Σαββατοκύριακα― επί τέσσερις δεκαετίες αναζητούσε τις αυθεντικές αφίσες εμβληματικών ταινιών αλλά και τις υπογραφές επάνω τους από μυθικούς ηθοποιούς και πρωτοποριακούς σκηνοθέτες. Μπορεί να περίμενε επί 10 ή 15 ώρες στις ουρές για να έρθει έστω και για λίγο σε επαφή με το λαμπερό αντικείμενο του πόθου για να του εκμαιεύσει μιαν υπογραφή ή να πήγαινε αξημέρωτα στα γκισέ, με βροχή και χιόνια, για να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για κάποιο event όπου θα εμφανιζόταν ο αστήρ.

Ο Surgit Sohal, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά περίπου 150 αφίσες ―από τις πάνω από 300 που έχει συλλέξει―, αποφάσισε να της βγάλει σε δημοπρασία από τους Sotheby’s, με συνολική εκτίμηση 107.000-165.000 λίρες. «Όσο κι αν αγαπώ τη συλλογή, αποφάσισα τώρα να την πουλήσω για να εξασφαλίσω τις σπουδές της κόρης μου, ελπίζοντας να της παρέχω και μια προκαταβολή για το σπίτι της», δηλώνει ο ίδιος.

«Μπορεί να λυπάμαι πολύ που αποχωρίζομαι τη συλλογή μου, ωστόσο έχω συναντήσει όλους μου τους ήρωες σε όλη αυτή την πορεία». Δεν ήταν, όμως, πάντα εύκολο. Όπως συμβαίνει με όλους μας, οι κινηματογραφικοί αστέρες είναι άστατοι και η υπογραφή τους εξαρτιόταν κατά πολύ από το πώς είχαν ξυπνήσει εκείνη τη μέρα· και συχνά δεν είχαν ξυπνήσει καλά».

Μεταξύ των σταρ του σινεμά, στη συλλογή βλέπουμε αφίσες και υπογραφές από ονόματα όπως του Robert De Niro, του Al Pacino, του Martin Scorsese και του Quentin Tarantino.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης