Το τελευταίο διαμέρισμα του Haring (542 LaGuardia Place) με τo πορτρέτο του καλλιτέχνη με τον Juan DuBose από τον Andy Warhol © Nancy Elisabeth Hill

«Dear Keith»: Η συλλογή του Keith Haring σε online δημοπρασία

Τιμώντας την 30η επέτειο από το θάνατο του διάσημου Αμερικανού καλλιτέχνη Keith Haring, ο οίκος Sotheby’s διοργανώνει μια δικτυακή δημοπρασία της προσωπικής του συλλογής για φιλανθρωπικό σκοπό.

Η δημοπρασία “Dear Keith: Works from the Personal Collection of Keith Haring” ξεκινά σήμερα 24 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως την 1η Οκτωβρίου και παρουσιάζει πάνω από 140 έργα τέχνης και αντικείμενα, προσφορά του Keith Haring Foundation – έναν οργανισμό που ιδρύθηκε από τον καλλιτέχνη λίγο πριν το θάνατό του το 1990 από αιτίες σχετικές με τον ιό HIV / AIDS.  Η συλλογή θα προβάλλεται στους Sotheby’s NewYork από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Όλα τα έργα, που παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά, είτε είναι αγορασμένα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, είτε είναι δώρα και ανταλλαγές που έκανε ο ίδιος με φίλους και καλλιτέχνες του κύκλου του, όπως ο Andy Warhol, ο Jean-Michel Basquiat, ο Kenny Scharf και πολλοί άλλοι. Πέραν της αξίας των έργων, αξιοσημείωτες είναι οι ιστορίες που όσα αποκαλύπτουν, για πρώτη φορά, για το περιβάλλον του καλλιτέχνη και τη περίφημη εικαστική σκηνή της Νέας Υόρκης του ’70 και του ’80 – από τη Σχολή Εικαστικών Τεχνών (SVA) και το Club 57, ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του αντικομφορμιστικού κινήματος της πόλης από το 1978, στην τέχνη του δρόμου με την οποία συνδέθηκε ο Haring.

Ακολουθώντας την αποστολή του Keith Haring Foundation να διατηρήσει και να επεκτείνει την κληρονομιά του καλλιτέχνη στον τομέα της φιλανθρωπίας, όλα τα έσοδα της δημοπρασίας θα δοθούν στο Κοινοτικό Κέντρο στήριξης της Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender κοινότητας της Νέας Υόρκης (γνωστό ως The Center) – έναν οργανισμό που υποστηρίζει την queer κοινότητα της πόλης, τιμά την ποικιλομορφία της και μάχεται υπέρ της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών.

Όσο ζούσε και εργαζόταν στο κέντρο του Μανχάταν, για πάνω από 10 χρόνια, ο Haring ασχολήθηκε με την queer τέχνη και τον ακτιβισμό. Τον Μάιο του 1989, πραγματοποίησε μία από τις τελευταίες του τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας, το “Once Upon a Time”, στο ανδρικό μπάνιο του δεύτερου ορόφου του The Center, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα. Ο Haring είχε αφιερωθεί σε όλες τις κοινωνικές ομάδες με τις οποίες αναμιγνυόταν,  από την οικογένεια και τους φίλους του μέχρι τους συνεργάτες τόσο στην τέχνη όσο και στον ακτιβισμό, και το Ίδρυμα του χαίρεται που τιμά τη διαρκή σύνδεσή του με το The Center μέσω αυτής της δωρεάς.

Η ακουαρέλα του Kenny Schraf με την χειροποίητη κορνίζα.

 

Μέλος της ίδιας κοινότητας, ο Andy Warhol υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Haring, και τον επηρέασε πολύ στα έργα του, όπως ο ίδιος ανέφερε. Η δημοπρασία παρουσιάζει αρκετά από τα έργα που έκαναν μαζί. Με εκτίμηση $200.000 –250.000, ξεχωρίζει ένα πορτραίτο του καλλιτέχνη με τον Juan DuBose, έναν DJ που υπήρξε σύντροφος και εραστής του Haring και πέθανε το 1988 από HIV/AIDS.  Παράλληλα, παρουσιάζονται πολλά έργα καλλιτεχνών που σχετίζονταν με το Club 57.  Τα έργα των Jean-Michel Basquiat, Tseng Kwong Chi, Stefano Castronovo, Samantha McEwen, Kermit Oswald, Bruno Schmidt και John Sex μαρτυρούν μια εικαστική σκηνή με ισχυρή παρουσία στο κέντρο της πόλης που αντιτίθεται στην ηγεσία του Ρέιγκαν και θέλει να πειραματιστεί με νέους τρόπους τέχνης, performance, μόδας, μουσικής και παρουσίασης.

Ανάμεσα στα έργα της δημοπρασίας θα βρούμε, το “Untitled” του Basquiat με εκτίμηση $100.000 –150.000, μια ακουαρέλα με χειροποίητη κορνίζα του στενού φίλου του καλλιτέχνη, Kenny Scharf, με εκτίμηση $18.000 –25.000, και πολλά αξιόλογα έργα καλλιτεχνών της street art όπως των John Matos, Lady Pink, Lee Quiñones και πολλών άλλων που ο Haring θαύμαζε. Πλάι σε αυτά, μια εξαιρετική ομάδα πρώιμων έργων του George Condo, στενού φίλου του καλλιτέχνη, και έργα σπουδαίων δημιουργών παλαιότερων γενεών όπως οι Pierre Alechinsky, Jean Cocteau, Alberto Giacometti, Roy Lichtenstein και Pablo Picasso.

Dear Keith: Works from the Personal Collection of Keith Haring, Sotheby’s Online Auction, 24 Σεπτεμβρίου – 1Οκτωβρίου 2020

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης