© AP Photo/Petros Giannakouris

Η επικαιρότητα με μια ματιά

Τον Ιούλιο θα δει… φως η Ακρόπολη

Περίπου για τα μέσα Ιουλίου μετατίθεται η παράδοση του φωτισμού της Ακρόπολης, των βράχων και των μνημείων της νότιας κλιτύος λόγω κορονοϊού. Η σχετική μελέτη για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού ανάδειξης των μνημείων του ιερού βράχου εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που για πρώτη από συστάσεώς του συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, προβλέπεται η αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με άλλα νέας τεχνολογίας, τα οποία έχουν μεγαλύτερη απόδοση και διάρκεια ζωής, ευκολία συντήρησης, εξοικονόμηση ενέργειας και ευελιξία στη δημιουργία σεναρίων φωτισμού. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Η μελέτη επιτυγχάνει την ανάδειξη των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου. Τονίζει την τρίτη διάσταση, μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης. Μειώνει περίπου κατά 40% τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων, κάνοντας οικονομία στην ενέργεια».

Κλαμπάνης online

Ευτυχώς υπάρχει και το livestreaming. Έτσι θα απολαύσουμε απόψε Παρασκευή 20 Μαρτίου, στις 20:30, τη συναυλία του μπασίστα και συνθέτη Πέτρου Κλαμπάνη που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή. Μουσικός διεθνούς φήμης, ο Κλαμπάνης παρουσιάζει ένα ατμοσφαιρικό jazz πρόγραμμα βιντεοσκοπημένο στο δωμάτιό του, με αγαπημένα jazz standards, τραγούδια από όλο τον κόσμο, αυτοσχεδιασμούς και δικές του συνθέσεις. Όσοι πιστοί, συντονιστείτε στο https://www.facebook.com/events/182337259854655/

Εκπτώσεις στο Μπενάκη

Όλες οι εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη για την τέχνη, το ντιζάιν και την αρχιτεκτονική διατίθενται με έκπτωση 20% για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ναι, ακόμη και οι κατάλογοι των πρόσφατων εκθέσεων για τον Christian Zervos και για τους Δρόμους της Αραβίας που είχατε βάλει στο μάτι. Το #menoumespiti σηκώνει διάβασμα, οπότε μια βόλτα στο https://www.benakishop.gr/books.html μάλλον θα φανεί χρήσιμη. Έπονται και ειδικές προσφορές για αντικείμενα του πωλητηρίου. Στα καλά νέα από την ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη, και η παρουσίαση έργων από τις διεθνείς συλλογές τους: τα υπέροχα εφυαλωμένα κεραμικά από την Κορέα, που δεν έχουμε δει ξανά, και τα κοπτικά υφάσματα, τα οποία έχουν να παρουσιαστούν από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Αναστολή εργασιών στη Νοτρ Νταμ

© AP Photo/Christophe Ena

Αναστέλλονται οι εργασίες ανακατασκευής στην Παναγία των Παρισίων, πάνω που η ομάδα τεχνικών ετοιμαζόταν να προχωρήσει στην απομάκρυνση της λιωμένης σκαλωσιάς από τον καθεδρικό. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Liberation, η επιχείρηση, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, προγραμματιζόταν να ξεκινήσει στις 23 Μαρτίου. Ωστόσο, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να παραβιαστούν τα «μέτρα ασφαλείας που σχετίζονται με την επιδημία του κορονοϊού» για τους εργαζόμενους. Εγκαταστάσεις όπως αποδυτήρια και κιτ απολύμανσης που συνδέονται με την παρουσία σκόνης μολύβδου, για παράδειγμα, δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα κατά της επιδημίας. Θυμίζουμε ότι η εν λόγω σκαλωσιά είχε τοποθετηθεί πριν από την περσινή πυρκαγιά για να πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης στο κωδωνοστάσιο του 19ου αιώνα που κατάρρευσε.

Σεπτέμβριο τα εγκαίνια της Pinault

Για τον Σεπτέμβριο μετατίθενται λόγω της τρέχουσας κατάστασης και τα εγκαίνια του μουσείου της Συλλογής Pinaultστο εμβληματικό κτίριο του παλαιού Χρηματιστηρίου στο Παρίσι, που αναμένονταν στα μέσα Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, αποχωρεί «κοινή συναινέσει» από τη θέση του διευθυντή της συλλογής ο Sylvain Fort, μόλις έξι μήνες αφότου ανέλαβε το πόστο. Ο ειδικός στην κλασική μουσική Fort υπήρξε διευθυντής επικοινωνίας του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Διευθυντής της συλλογής Pinault αναλαμβάνει ξανά ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Jean-Jacques Aillagon, τον οποίο είχε αντικαταστήσει ο Fort τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κλειστό ώς τον Ιούλιο το ΜΕΤ με απώλειες

© AP Photo/Bebeto Matthews

Κλειστό έως την 1η Ιουλίου θα παραμείνει το ΜΕΤ της Νέας Υόρκης, ενώ ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίσης οι επικεφαλής του εκτιμούν ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα γύρω στα 100 εκατ. δολάρια (60 εκατ. έως το τέλος του οικονομικού έτους στις 30 Ιουνίου και άλλα 40 εκατ. κατά το επόμενο οικονομικό έτος). Οι εξελίξεις προμηνύονται απολύσεις και αλλαγές στον εκθεσιακό προγραμματισμό. Ο πρόεδρος του μουσείου Daniel Weiss δήλωσε ότι για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων δημιουργείται ταμείο έκτακτης ανάγκης 50 εκατ. δολαρίων μέσω ανακατανομής πόρων που θα χρησιμοποιούνταν κανονικά για αγορές έργων, εκθέσεις και άλλα έξοδα. Το MET διαθέτει επενδυτικό κεφάλαιο περί τα 3,3-3,4 δισ. δολάρια, το οποίο δεν υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, καθώς, όπως δήλωσε ο Weiss, «θα πρέπει να ξοδευτεί μόνο σε εξαιρετική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης