© AP Photo/Gregorio Borgia

Το υπουργείο (ανα)ζητεί διαδικτυακό πολιτισμό

«Οι συνθήκες μάς ώθησαν και να επισπεύσουμε και να επανασχεδιάσουμε τη συγκεκριμένη πρόσκληση», ήταν το μήνυμα στο Facebook του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Αναφερόταν στην ειδική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων παραγωγής πολιτισμού και πρόσβασης στον πολιτισμό με τη βοήθεια της τεχνολογίας και η οποία απευθύνεται σε πολιτιστικούς φορείς που λειτουργούν με τη μορφή νομικών προσώπων ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου με κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς. Στόχος της πρόσκλησης είναι η ανάπτυξη πολιτιστικού υλικού το οποίο θα είναι προσβάσιμο διαδικτυακά, με ή χωρίς χρέωση.

«Τώρα είναι μια καλή στιγμή να σκεφτεί κανείς δημιουργικά ―πέρα από τα κλασικά (ψηφιακές ξεναγήσεις κ.λπ.)― τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε όλοι και όλες πρόσβαση στον πολιτισμό, ένα θεμελιώδες δικαίωμα που παραμένει αναφαίρετο και ουσιαστικό, όποιες και αν είναι οι συνθήκες», όπως σημείωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης. Η πρόσκληση αυτή, όπως λέει η ανακοίνωση, στόχο έχει την υποστήριξη έργων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και προώθηση υψηλής ποιότητας σύγχρονου ελληνικού ψηφιακού πολιτισμού. Ο ψηφιακός πολιτισμός περιλαμβάνει πολιτιστικές και καλλιτεχνικές παραγωγές ή εκφράσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία, τα νέα μέσα, και τομείς της δημιουργικής οικονομίας (design, gaming κ.ο.κ.).

Ειδικότερα, πέραν όσων αναφέρθηκαν, μεταξύ των στρατηγικών στόχων της πρωτοβουλίας αυτής περιλαμβάνονται η μετατροπή σε ψηφιακή μορφή υφιστάμενου ιδιόκτητου πολιτιστικού υλικού έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει διαδικτυακή πρόσβαση σε αυτό, με ή χωρίς χρέωση, η περαιτέρω ανάπτυξη υφιστάμενων ψηφιακών πολιτιστικών δομών καθώς και δομών που επιτρέπουν την συνδημιουργία ψηφιακών πολιτιστικών δράσεων, η ανάπτυξη παιδαγωγικού υλικού πολιτιστικού περιεχομένου, προσβάσιμου διαδικτυακά, με ή χωρίς χρέωση, η ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής οικονομίας και της εξεύρεσης καινοτόμων μέσων πολιτιστικής έκφρασης οι οποίες δεν περιορίζονται χωρικά και η ανάπτυξη ψηφιακού πολιτιστικού υλικού που είναι εξίσου προσβάσιμο και από ΑμεΑ.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης, μπορείτε να το βρείτε εδώ.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης