Το τετράγωνο (The square, 2017)

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης και ο τυπικά καλοκουρδισμένος βορειοευρωπαϊκός τρόπος ζωής ιδωμένοι ως μια ανατρεπτική, πικρή σάτιρα; Όταν ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ είδε τον κόσμο στο «Τετράγωνο», το 70ό Φεστιβάλ των Καννών βρήκε τον Χρυσό Φοίνικά του. Ο ήρωάς του, επικεφαλής επιμελητής σε μουσείο σύγχρονης τέχνης, ετοιμάζει μια καινούργια έκθεση στον δημόσιο χώρο, μια εικαστική εγκατάσταση που θέλει να λειτουργήσει ως ένα «καταφύγιο εμπιστοσύνης και συμπόνιας» ανάμεσα στους ανθρώπους. Λογάριαζε όμως χωρίς τους μηχανισμούς του marketing και τη λογική του viral και δεν φανταζόταν τις απροσδόκητες συνέπειες μιας περφόρμανς αλλά και του να σου κλέβουν το πολύτιμο κινητό σου τηλέφωνο.

Η ωραία καβγατζού (La belle noiseuse, 1991)

Πάλαι ποτέ διάσημος καλλιτέχνης, ο οποίος ζει μια ήσυχη ζωή στην Προβηγκία, αποφασίζει να καταπιαστεί ξανά με ένα γυμνό που έχει εγκαταλείψει χρόνια πριν, όταν δέχεται την επίσκεψη ενός νέου καλλιτέχνη και «βλέπει» στη νεαρή του σύντροφο το νέο μοντέλο που θα τον εμπνεύσει. Μέχρι πού φτάνουν όμως τα όρια της καλλιτεχνικής έκφρασης; Διανομή πολλών αστέρων (Μισέλ Πικολί, Εμανουέλ Μπεάρ, Τζέιν Μπίρκιν), Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για τον σκηνοθέτη Ζακ Ριβέτ και, κατά τον διάσημο κριτικό κινηματογράφου Roger Ebert, «η καλύτερη ταινία για τη δημιουργία της τέχνης εκ του φυσικού και για τον οδυνηρό δεσμό ανάμεσα σε έναν καλλιτέχνη και τη μούσα του».

Ληστεία στο μουσείο (Museo, 2018)

Με story βγαλμένο από τη ζωή (ένα πραγματικό περιστατικό) και τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η ταινία του Αλόνσο Ρουιζπαλάσιος παρακολουθεί δύο τριαντάρηδες, αιώνιους φοιτητές, οι οποίοι αποφασίζουν μια παράτολμη ληστεία για να διασκεδάσουν την πλήξη τους. Το βράδυ των Χριστουγέννων του 1985 εισβάλουν στο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας στην Πόλη του Μεξικού και καταφέρνουν να αποσπάσουν πολύτιμα εκθέματα από τον πολιτισμό των Μάγια, ανάμεσά τους και μια εντυπωσιακή νεκρική μάσκα. Καθώς η υπόθεση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στα ΜΜΕ, φεύγουν για το Ακαπούλκο αναζητώντας αγοραστή για τη λεία τους. Η ταινία έχει κερδίσει το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Βερολίνου και σκηνοθεσίας στις αθηναϊκές Νύχτες Πρεμιέρας.

Το τέλειο χτύπημα (La migliore offerta, 2013)

O Τζιουζέπε Τορνατόρε σκηνοθετεί, ο Ένιο Μορικόνε υπογράφει τη μουσική και ο Τζέφρι Ρας υποδύεται τον ρόλο του Βέρτζιλ Όλντμαν, ενός διάσημου εκτιμητή έργων τέχνης και δημοπράτη, σ’ ένα ψυχολογικό θρίλερ που κέρδισε το κοινό. Δύστροπος, γαντοφορεμένος, για να μην αγγίζει ό,τι δεν είναι δικό του, ο Όλντμαν ζει αποστασιοποιημένος από τους ανθρώπους, έχοντας ως συντροφιά τα πορτρέτα γυναικών που έχει αποθησαυρίσει στην κρυφή, ιδιωτική πινακοθήκη του. Ώσπου μια μυστηριώδης νέα γυναίκα του, η οποία του ζητά επίμονα να εκτιμήσει και να πουλήσει την οικογενειακή της συλλογή έργων τέχνης, εισβάλλει στην καθημερινότητά του ανατρέποντας ισορροπίες και συνήθειες μιας ζωής.

Ο κ. Τέρνερ (Mr Turner, 2014)

Ένα πορτρέτο του Βρετανού εκκεντρικού τοπιογράφου, αλλά και της εποχής του, από το 1828 ώς τον θάνατό του το 1851. Ο Μάικ Λι «ζωγραφίζει» με την κάμερα τις αποχρώσεις ενός αντισυμβατικού χαρακτήρα και ο Τίμοθι Σπολ γίνεται ο ακοινώνητος κύριος Τέρνερ στα χρόνια της επαγγελματικής του καταξίωσης και κερδίζει επάξια το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών. Μια απολαυστική κατάδυση στη διαδρομή ενός δημιουργού που άφησε ανεξίτηλο το χνάρι του στην ιστορία της τέχνης.

Γκόγια (Goya en Burdeos, 1999)


Ο θρύλος του ισπανικού κινηματογράφου Φρανσίσκο Ραμπάλ ντύνεται το κοστούμι του 82χρονου Γκόγια, κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Κωφός και άρρωστος, αυτοεξόριστος στο Μπορντό, εξακολουθεί να ζωγραφίζει και ανακαλεί σημαντικές στιγμές της ζωής του: τη σχέση του με τη Δούκισσα της Άλμπα, τις ίντριγκες στην βασιλική αυλή και όλα αυτά που τον στοίχειωσαν και απεικόνισε στους καμβάδες του. Από τον διεθνούς φήμης Ισπανό κινηματογραφιστή Κάρλος Σάουρα.

Πόλοκ, ο ασυμβίβαστος

Η ταραγμένη ζωή του Αμερικανού διάσημου ζωγράφου, από το 1941, όταν ζωγράφιζε σε ένα μίζερο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, ώς την αυτοκτονία του το 1956. Σε διπλό ρόλο σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή, ο Εντ Χάρις παρακολουθεί τα σκαμπανεβάσματα της πορείας του Πόλοκ προς την αναγνώριση αλλά και την αυτοκαταστροφή (από τον εθισμό του στο αλκοόλ). Παράλληλα όμως η ταινία υπήρξε και μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε (μέσα από την οσκαρική ερμηνεία της Μάρσια Γκέι Χάρντεν) και τη Λι Κράσνερ, τη σπουδαία καλλιτέχνιδα και σύζυγό του, που έβαλε την καριέρα της στο περιθώριο ώστε να τον στηρίξει.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης