Το κάστρο σε χαλκογραφία του H. Holland. Παραχώρηση υπουργείο Πολιτισμού

Πληγές στο Κάστρο της Κιάφας και στον Καθεδρικό του Ζάγκρεμπ από τον σεισμό

Φαίνεται, δεν αρκεί ο κορονοϊός που έχει δημιουργήσει ρηγματώσεις σε κάθε έκφανση της ζωής των ανθρώπων. Ο σεισμός της 21ης Μαρτίου ήρθε να σημειωθεί ως κερασάκι στην τούρτα μιας, έτσι κι αλλιώς, δύσκολης πλέον καθημερινότητας που μοιάζει να «χτυπά» και τα μνημεία.

Η ισχυρή́ σεισμική́ δόνηση, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, προκάλεσε, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σοβαρότατες ζημιές στο Κάστρο της Κιάφας, στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλίου. Με εντολή της κ. Λίνας Μενδώνη, κλιμάκιο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας επισκέφτηκε αμέσως τον χώρο και κατέγραψε τις ζημίες που υπέστη το κάστρο,  το οποίο έκτισε ο Αλής Πασάς το 1803.

Από πρόσφατη αποτύπωση του μνημείου. Παραχώρηση υπουργείο Πολιτισμού

Οι ζημίες, σύμφωνα με την καταγραφή των ειδικών, είναι εξαιρετικά́ σοβαρές, με κατάρρευση μεγάλων τμημάτων της τοιχοποιίας του μνημείου, τόσο εξωτερικά́ όσο και εσωτερικά́. Φθορές διαπιστώθηκαν και στα κατάλοιπα των κτιρίων που διασώζονται στο εσωτερικό́ του ―κυρίως στην περιοχή́ των δεξαμενών και των υπόγειων χώρων του δυτικού́ περιβόλου.

Έτσι, οι αποφάσεις της σύσκεψης του περασμένου Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και υπηρεσιακοί παράγοντας και η οποία στόχο είχε την προστασία και ανάδειξη του μνημείου, κρίνονται πλέον ως απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστούν. Μάλιστα, η κ. Μενδώνη έδωσε εντολή για άμεση διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων  από τους εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟΑ προς επίτευξη των σωστικών μέτρων, που θα παρθούν σε συνεργασία με το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που προέβησαν σε σχετική αυτοψία και μελέτη στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

«Πληγές» και στο Ζάγκρεμπ

Ο καθεδρικός ναός του Ζάγκρεμπ είναι ανάμεσα στα ιστορικά κτίρια που υπέστησαν ζημιές από σεισμό μεγέθους 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Κροατία ξημερώματα Κυριακής. Ένα από τα ύψους 108 μ. κωδωνοστάσια του καθεδρικού ναού ―το ψηλότερο κτίριο στην Κροατία― κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του σεισμού, του ισχυρότερου στη χώρα τα τελευταία 140 χρόνια.

Τα θεμέλια του ρωμαιοκαθολικού, γοτθικού στιλ καθεδρικού ναού, αφιερωμένου στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στους Ούγγρους βασιλείς, άγιο Στέφανο και άγιο Ladislaus, χρονολογούνται στον 11ο αιώνα, ενώ το μνημείο ανακατασκευάστηκε σε νεο-γοτθικό στιλ μετά τον μεγάλο σεισμό του 1880.

Διεθνή δημοσιεύματα αναφέρουν επιπλέον ζημίες σε άλλους ναούς της περιοχής, ενώ ιστορικά κτίρια της παλαιάς πόλης του Ζάγκρεμπ έχουν υποστηθεί φθορές. Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Bozinovic, δήλωσε ότι πλέον «αγωνιζόμαστε εναντίον δύο εχθρών αυτήν τη στιγμή, ο ένας είναι αόρατος και ο άλλος είναι απρόβλεπτος».

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης