© AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Η επικαιρότητα με μια ματιά

Ραντεβού το φθινόπωρο από την Art Basel

© AP Photo/Keystone, Georgios Kefalas

Η μεγάλη ελβετική φουάρ δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Ιούνιο, αλλά στις 17-19 Σεπτεμβρίου. Σε ανακοίνωσή του, ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης, Marc Spiegler, ευχαρίστησε τις συμμετέχουσες γκαλερί για την κατανόηση που έδειξαν ως προς αυτή την απόφαση επισημαίνοντας ότι «η υγεία και η ασφάλεια των εκθετών, συνεργατών, επισκεπτών και ομάδων μας παραμένει η κύρια προτεραιότητά μας και θα προσαρμόσουμε όλο τον σχεδιασμό μας σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης». Με αρκετές αντίστοιχες εκθέσεις διεθνώς να έχουν μεταθέσει ήδη τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους για το φθινόπωρο, στο ξεκίνημα της νέας σεζόν αναμένεται μποτιλιάρισμα…

Ακυρώθηκε η Masterpiece

Τη σκυτάλη των ανακοινώσεων μετά την Art Basel πήρε και η λονδρέζικη φουάρ (για έργα τέχνης, ντιζάιν, έπιπλα και κοσμήματα) που ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 25 Ιουνίου-1 Ιουλίου έκδοσή της λόγω κορονοϊού. Οι διοργανωτές υποσχέθηκαν να ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες μια σειρά πρωτοβουλιών που προτίθενται να λανσάρουν αντί της έκθεσης. Μένει πάντως να δούμε τι θα αποφασίσουν και για την προσεχή Masterpiece στο Χονγκ Κονγκ, μια έκθεση που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό τον περασμένο Νοέμβριο με μειωμένη συμμετοχή λόγω των πολύμηνων διαδηλώσεων στην περιοχή.

Πιο κοντά από ποτέ στον Van Eyck

© AP Photo/Peter Dejong

Κι αν δεν καταφέραμε, ένεκα lockdown, να απολαύσουμε τη μαεστρία του Φλαμανδού old master στο αφιέρωμα που άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μουσείο Καλών Τεχνών στη Γάνδη, υπάρχει κι άλλος δρόμος. Το Closer to Van Eyck μάς έβαλε σε τριπάκι ανηλεούς zoom in για να «ξεκλειδώσουμε» την πινελιά του πρωτοπόρου της ελαιογραφίας μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Τριάντα πέντε έργα του καλλιτέχνη από ευρωπαϊκές και αμερικανικές συλλογές αποκαλύπτονται μέσα από εικόνες υψηλής ευκρίνειας και υπέρυθρες φωτογραφίες. Φυσικά, στο «μικροσκόπιο» μπαίνει και το περίφημο Πολύπτυχο της Γάνδης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη συντήρησή του (σημειωτέον ότι το πολυπόθητο έργο μέσα στους έξι αιώνες ύπαρξής του έχει κλαπεί έξι φορές, ολόκληρο ή τμηματικά!). Το πρότζεκτ ξεκίνησε σε μια προσπάθεια για την τεκμηρίωση της μακράς και σύνθετης διαδικασίας συντήρησης του πολύπτυχου, που θα φιλοξενείται από τις 8 Οκτωβρίου (σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα) στο νέο κέντρο επισκεπτών του καθεδρικού του Αγίου Μπάβο στη Γάνδη.

Δωρεάν το Smartify για όλο το 2020

Νά μια καλή ευκαιρία να ακούσετε τις ηχητικές ξεναγήσεις του για τη Μόνα Λίζα του Λούβρου ή για τον Γελαστό Ιππότη της Συλλογής Wallace, αλλά και να δείτε περιοδικές εκθέσεις που έκλεισαν πριν την ώρα τους ή δεν άνοιξαν καθόλου λόγω των έκτακτων συνθηκών. Το πιο δημοφιλές application στον χώρο των μουσείων, το «Shazam της τέχνης», όπως πολλοί το αποκαλούν, επιτρέπει να ταυτοποιήσουμε περί τα 2 εκατομμύρια έργα τέχνης σε περισσότερους από 120 χώρους, απλά σκανάροντάς τα με το έξυπνο κινητό τηλέφωνό μας. Παρέχει όμως και οπτικές και ηχητικές περιηγήσεις. Αναμείνατε, λοιπόν, στο… ακουστικό σας: το Μουσείο του Λονδίνου θα προσθέσει σύντομα ένα audio tour στην έκθεσή του για το εμβληματικό London Calling των Clash!

Κλέφτες στην Παναγία των Παρισίων

© AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Δύο μεθυσμένους που είχαν στην κατοχή τους πέτρες από τον καθεδρικό συνέλαβε η αστυνομία στο πληγωμένο από την περσινή πυρκαγιά εμβληματικό μνημείο. Το περιστατικό έλαβε χώρα την Τρίτη το βράδυ, δηλαδή την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων αυτοπεριορισμού για την καταπολέμηση του κορονοϊού στη Γαλλία. Θεωρείται ότι στόχος των δραστών ήταν να πουλήσουν τις πέτρες στη μαύρη αγορά. Λίγες μέρες νωρίτερα είχαν «παγώσει» τα έργα αναστήλωσης στον καθεδρικό λόγω της πανδημίας.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης