© Costas Coutayar

Ο Minas της μινιμαλιστικής ματιάς και της διεθνούς παρουσίας

Ο Minas (Μηνάς Σπυρίδης) υπήρξε ο πρώτος Έλληνας designer που οι μινιμαλιστικές δημιουργίες του εκτέθηκαν στα σημαντικότερα καταστήματα ανά τον κόσμο. Υπήρξε, μάλιστα, και ο πρώτος μη Σκανδιναβός που συνεργάστηκε με τον δανέζικο οίκο Georg Jensen, για τον οποίο, μεταξύ άλλων, σχεδίασε ένα limited edition ρολόι που, χάρη στον εργονομικό του σχεδιασμό, επέτρεπε την κυκλοφορία του αέρα για να μην ιδρώνει ο καρπός. Με αυτό φωτογραφήθηκε και ο Keith Richards για το πορτρέτο που κοσμεί το οπισθόφυλλο της βιογραφίας του. 

© Costas Coutayar

Η πορεία του από τη γέννηση του στη Νέα Ιωνία πριν από 81 χρόνια υπήρξε κινηματογραφική. Σε μικρή ηλικία σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών, στη συνέχεια, καθώς ενδιαφέρθηκε για τα κοσμήματα, εξασφάλισε μια θέση μαθητευόμενου στο εργαστήριο του κοσμηματοπώλη Άγγελου Βουράκη. Κατόπιν, και για 11 συναπτά έτη, έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Ελλάδα έχοντας εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο τις γνώσεις του για το κόσμημα και τον σχεδιασμό επίπλων και αντικειμένων και παρουσίασε τις δημιουργίες του στην Αθήνα και τη Μύκονο αλλά και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Έχοντας πάθος για τους ήχους, ο ίδιος συχνά έλεγε ότι «η μουσική έσωσε τη ζωή μου». Το αποδεικνύουν εξάλλου και τα επτά χρόνια σπουδών στο ωδείο. Στο υποδειγματικό αισθητικά και εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο από εκείνον σπίτι της Μυκόνου, κάθε πρωί με τον καφέ του πήγαινε στον μικρό χώρο του σχεδιαστηρίου για να δημιουργήσει και να σχεδιάσει με το μολύβι του σε ένα απλό λευκό χαρτί.

Το 2019, στην έκθεση «Clarity of Shapes» στο Μουσείο Μπενάκη, εκτέθηκαν τα κοσμήματα του Μηνά φωτογραφημένα με τον ιδανικότερο τρόπο από τον Κώστα Κουτάγιαρ και στη συνέχεια στο Παρίσι στην γκαλερί Galerie Nast à Paris. Το κενό  που αφήνει είναι μεγάλο· παράλληλα, όμως, η παρακαταθήκη από τις δημιουργίες του μας κληροδοτούν έναν θαυμαστό σχεδιαστικό πλούτο.   

Ο Minas έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης