Ο επιμελητής και καλλιτεχνικός διευθυντής των Serpentine Galleries, Hans Ulrich Obrist © AP Photo/Luigi Costantini

Hans Ulrich Obrist: New Deal για την τέχνη και τους καλλιτέχνες

Ως γνωστόν, ο κόσμος της τέχνης φημίζεται για τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίο σκέφτεται. Έτσι, ήταν θέμα χρόνου να προκύψουν προτάσεις για τη στήριξη των καλλιτεχνών στην ύφεση που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει την πανδημία του κορονοϊού. Άλλωστε, ο χώρος των τεχνών είναι ιδιαίτερα ευπαθής σε περιόδους κρίσεων.

Ο super star επιμελητής και καλλιτεχνικός διευθυντής των Serpentine Galleries, Hans Ulrich Obrist, σκέφτηκε, λοιπόν, ότι μια λύση θα ήταν να σχεδιάσει το κράτος ένα πλάνο πολλών εκατομμυρίων λιρών που θα ενισχύσει τα πολιτιστικά ιδρύματα και θα συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών.

© AP Photo/John Locher

Η ιδέα που παρουσίασε στον Guardian δεν είναι καινούργια. Βασίζεται σε πρωτοβουλίες όπως το Federal Art Project που ενορχήστρωσε η Works Progress Administration (WPA) της κυβέρνησης Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του ’30 στις ΗΠΑ, ως μέρος του New Deal. Τα τρία προγράμματα (Public Works of Art Project, Section of Painting and Sculpture, Treasury Relief Art Project) που «έτρεξαν» κατά την οκταετή (1935-1943) διάρκεια του πρότζεκτ ανέθεσαν σε συνολικά 10.000 καλλιτέχνες να πραγματοποιήσουν έργα στον δημόσιο χώρο ή σε δημόσια κτίρια, δίνοντάς τους έτσι δουλειά και θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική καριέρα ονομάτων όπως ο Τζάκσον Πόλοκ και ο Μαρκ Ρόθκο.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τα μουσεία, ο Obrist σχολίασε πως, όταν τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, «θα πρέπει να πάνε με την τέχνη σε κοινότητες που συνήθως δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Σε καιρούς κρίσης, είναι σημαντικό να σκεφτούν τα μουσεία πώς μπορούν να βγουν έξω από τους τοίχους τους και να φτάσουν σε όλους». Επιπλέον, εκτός από ευκαιρία για επανεξέταση του τρόπου που έρχονται σε επαφή με το κοινό τους, ο επιμελητής θεωρεί ότι η συγκυρία είναι ιδανική για να δείξουν τα μουσειακά ιδρύματα τη γενναιοδωρία τους, καθιερώνοντας δωρεάν είσοδο για όλους. 

© AP Photo/Patrick Semansky

Αυτά, βέβαια, τα πρότεινε όντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το Arts Council England έχει ήδη ανακοινώσει σχέδιο για έκτακτο πακέτο χρηματοδότησης ύψους 160 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο περιλαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους έως και 2.500 λιρών σε καλλιτέχνες και ενίσχυση σε τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς με συνολικά 140 εκατομμύρια λίρες.

Αντίστοιχα, αναμένουμε από το υπουργείο Πολιτισμού περισσότερα μέτρα ενίσχυσης των καλλιτεχνών, των μουσείων, των καλλιτεχνικών οργανισμών και των εργαζομένων σε αυτά.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης